Місто

Одну з вулиць Житомира назвуть на честь Полку Кастуся Калиновського, бійці якого зараз під Бахмутом

29 June 2023, 13:36

У Житомирі вулицю Білоруську перейменують на честь Полку імені Кастуся Калиновського. Таке рішення прийняли на черговій сесії міськради 29 червня. Про важливість такого рішення депутатам роз’яснює мер Сергій Сухомлин.

«Подякувати цим хлопцям і дівчатам, які ще з 2014 року захищають незалежність України. З 24 лютого 2022 року полк Калиновського брав участь у визволенні Київщини, Житомирщини від російських загарбників. Після рішення міської ради це ім’я з’явиться на мапі Житомира, і це наша вдячність білоруському народу за таких Героїв», – каже Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.


Полк сформований виключно з білоруських добровольців і названий на честь Кастуся Калиновського, який у 1863 році очолював повстання білоруського народу проти російської імперії.

«На честь людини, яка не злякалася і була однією з перших, хто заявив, що ми не стадо, що ми хочемо бути вільними і демократичними», – розповідає боєць Полку імені Кастуся Калиновського з позивним «Ракета».

Про те, як формувався полк та як його бійці одними з перших зустрічали ворога в Ірпені на початку повномасштабної війни, розповідає заступник командира з позивним «Догаз».

«Коли почалась повномасштабна війна, білоруси, які воювали тут з 2014 року, створили роту білорусів. Білоруси почали їхати з усього світу, і рота дуже швидко перетворилась у батальйон, а згодом у полк. Ми одні з перших зустрічали ворога в Ірпені, Бучі. Наш побратим зупиняв колону з РПГ, не зміг відійти в укриття і загинув. Сьогодні на його честь в Бучі названа об'їзна вулиця, де він загинув», – згадує заступник командира Полку імені Кастуся Калиновського з позивним «Догаз».

Бійці полку кажуть: відстоюючи так самовіддано Україну, борються водночас і за свободу своєї Батьківщини.

«Якщо допустити той момент, що тут буде процвітати так званий рускій мір, то можна просто забути, що таке воля, українська чи білоруська нації. Наша перемога залежить тільки від перемоги України», – коментує боєць Полку імені Кастуся Калиновського з позивним «Ракета».

«Зараз майже весь підрозділ знаходиться на Бахмутському напрямку. У нас багато поранених, загиблих. Боремося, як можемо. Ворог у нас один. Нехай живе Білорусь і Слава Україні», – додає заступник командира Полку імені Кастуся Калиновського з позивним «Догаз».

Насамкінець мер і бійці Полку Кастуся Калиновського обмінюються символічними подарунками. Зокрема, мер Житомира передає білорусам-захисникам прапор міста.

«Для того, щоб те місто, яке після визволення Білорусі буде побратимом міста Житомира, щоб ви його особисто передали тому місту. Потім усі приїхали і разом подякували білорусам», – зауважує Сергій Сухомлин.

Натомість отримує від бійців стяг полку та ексклюзивну медаль.

«Ми також хочемо подякувати вам, Житомиру, за підтримку. З 1991 року в нас є влада у вигнанні, яка по сьогодні працює за кордоном. 70 років не видавались медалі, а у 2022 році цю традицію відновили, і таку медаль ми хочемо вручити меру», – звертається заступник командира Полку імені Кастуся Калиновського з позивним «Догаз».

Нагадаємо, 5 травня 2023 року в Житомирі розпочали електронне громадське обговорення стосовно перейменування 5 вулиць та 16 провулків. У переліку була й вулиця Білоруська.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: перейменування вулиця вул.Білоруська вул.Полку імені Кастуся Калиновського  
Матеріали по темі