Події

У Житомирі «піймали на гарячому» інспектора Держрибагентства, який за хабарі дозволяв ловити рибу сітками у Тетереві

29 June 2023, 16:39

У Житомирі викрили держінспектора, який за «винагороду» дозволяв рибалити у річці Тетерів забороненими засобами.

Про це 29 червня повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Слідство встановило, що інспектор одного з відділів регіонального управління Держрибагентства запровадив схему протиправного вилову риби у річці Тетерів. Він неодноразово дозволяв за окрему плату риболовлю забороненими знаряддями – сітками. Рибалки, які проплачували інспектору гроші, могли безперешкодно виловлювати будь-яку кількість риби, за порушення їх не притягували до адмінвідповідальності. Правоохоронці задокументували два факти одержання неправомірної вигоди на суму 20 тис. грн. Під час одержання чергової «винагороди» 27.06.2023 фігуранта викрили», - йдеться у повідомленні.

Наразі інспектору повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди службовою особою (ч. 1 ст. 368 КК України). Також вирішується питання про обрання запобіжного заходу та відсторонення від займаної посади.

Злочин викрито Спеціалізованою екологічною прокуратурою (на правах відділу) Житомирської обласної прокуратури спільно з УСБУ в області.

За оперативними даними СБУ, щомісячний дохід інспектора від протиправної діяльності у «нерибні» місяці» становив більше 100 тисяч гривень.

«Посадовець щомісяця збирав «данину» з браконьєрів, які незаконно виловлюють рибу у водоймах. Хоча у встановленому законом порядку посадовець мав складати стосовно браконьєрів адмінпротоколи та вилучати у них засоби незаконного лову. Зловмисник встановив «абонплату» за незаконний вилов риби, який залежав від часу дії «індульгенції» - нічні, тижневі чи одномісячні, а також від розміру вилову. Хабарі стартували від 2 тисяч та сягали 20 тисяч гривень з одного рибалки. У випадку відмови добровільно платити «корупційне мито» посадовець накладав на порушників максимальний штраф, який міг сягати 51 тисячу гривень», - повідомляє управління СБУ в Житомирській області.

Нагадаємо, напередодні Всесвітнього дня рибальства, який відзначають 27 червня, у Житомирському рибоохоронному патрулі розповіли, який вилов нині дозволений.

Як повідомляв Житомир.info, з 10 червня 2023 року на більшості внутрішніх водойм України закінчилася нерестова заборона на вилов риби, за виключенням придаткових систем річок, де вона фінішує 30 червня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: хабар риби корупція прокуратура СБУ Держрибагентсто вилов риби  
Матеріали по темі