Економіка

В Україні з 1 серпня відновлюють довоєнний стан системи оподаткування

30 June 2023, 17:07

Верховна рада у другому читанні прийняла зміни до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану, відповідні зміни направлено на відновлення довоєнного стану системи оподаткування.

Про це 30 червня повідомляє пресслужба Міністерства фінансів України.

«Законопроект не передбачає підвищення податків та не вводить нові ставки податків. Норми направлено насамперед, на повернення податкового законодавства до довоєнного стану. Зокрема, з 1 серпня 2023 року обмежується дія окремих норм Кодексу, запроваджених на період до припинення або скасування воєнного стану на території України. Прийняття законопроекту сприятиме збільшенню надходжень до державного та місцевих бюджетів у 2023 році на суму близько 8 млрд грн. Зміни до законодавства з питань оподаткування в першу чергу були направлені на підтримку суб’єктів господарювання і дозволили бізнесу продовжити роботу на початку повномасштабного вторгнення рф», - йдеться у повідомленні.

Законопроект з 1 серпня 2023 року передбачає:

1) скасування можливості для ФОП та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2 % від суми доходу. Водночас платник матиме право подати заяву про відмову від застосування 2% ЄП та вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти. Без подання такої заяви він автоматично переводитиметься на систему, на якій перебував до обрання спрощеної системи.

2) відновлення для ФОП платників єдиного податку І та ІІ груп обов’язку сплачувати єдиний податок, крім тих, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих територіях України;

3) відновлення проведення планових документальних перевірок виключно для платників податків, які:

здійснюють діяльність у сфері виробництва та/ або реалізації підакцизної продукції;

здійснюють діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);

надають фінансові, платіжні послуги

4) проведення позапланових документальних перевірок платників податку за виключним переліком, визначеним законом

5) відновити застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства; правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Також з 1 жовтня 2023 року відновлюється застосування штрафних санкцій за порушення порядку використання РРО/ПРРО (крім санкцій за порушення, що вчинені на окупованих територіях чи територіях бойових дій).

Водночас встановлюється зменшений розмір штрафу штрафних санкцій (25% та 50% вартості товару замість 100% і 150% відповідно) за незастосування РРО/ПРРО, невидачу розрахункового документу або видачу розрахункового документа на неповну суму покупки, що застосовуються до ФОП – платників єдиного податку (до закінчення воєнного стану, але не довше ніж до 1 серпня 2025 року).

Також законопроектом передбачено, що у разі сплати платником податків протягом 30 днів сум податків і зборів, донарахованих за результатами документальних перевірок, штрафні санкції не застосовуватимуться, а пеня не нараховуватиметься.

Прийняття законопроекту забезпечить виконання Україною зобов’язань у рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022 року та впровадження заходів, реалізація яких сприятиме збільшенню податкових надходжень у 2023 році.

Нагадаємо, наприкінці травня парламент підтримав у першому читанні зміни до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану: «довоєнну» систему оподаткування планували повернути з 1 липня 2023 року.

Як повідомляв Житомир.info, 15 березня 2022 року президент Володимир Зеленський заявляв про початок податкової реформи: замість ПДВ та податку на прибуток даємо ставку 2% від обороту та спрощений облік; для малого бізнесу (І та ІІ групи ФОПів) – ставимо добровільну сплату єдиного податку.

1 лютого 2023 року Міністерство фінансів інформувало про схвалення Урядом змін до податкового законодавства, які направлені на відновлення довоєнного стану системи оподаткування, зазначаючи, що ухвалення цього законопроєкту є однією з вимог МФВ в рамках Меморандуму нової Моніторингової програми для України. Наприкінці березня 2023 року голова податкового комітету парламенту Данило Гетьманцев анонсував з 1 липня повернення «довоєнних» податків та перевірок бізнесу і 20% ПДВ на паливо.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінфін податок ФОП ВР законопроєкт бізнес Податковий кодекс 
Матеріали по темі