Події

У Бердичівському районі оголосили про підозру голові сільради: закликав «не кіпішувати», коли прийдуть «рускі»

5 July 2023, 18:19

У Бердичівському районі Житомирської області сільського голову підозрюють у колабораціонізмі: наказав прибрати блокпости і «не кипішувати», коли прийдуть «русскіє», бо «бєз разніци», при якій владі жити.

Про це 5 липня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Житомирська обласна прокуратура повідомила голові сільської ради про підозру у поширенні публічних закликів до підтримки рішень та дій держави – агресора (ч. 1 ст. 111-1 КК України)», – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, злочин проти основ національної безпеки України у березні минулого року скоїв 55-річний голова однієї з сільських рад Бердичівського району (обраний на посаду у жовтні 2020 року).

Через місяць після повномасштабного збройного вторгнення країни-агресора, коли Житомирщина потерпала від постійних ворожих ракетних обстрілів, він закликав жителів села до підтримки дій і рішень російської федерації.

Підозрюваний, перебуваючи біля блокпосту, встановленого поруч з адміністративною будівлею сільської ради, висловив невдоволення спорудженням захисного інженерного об’єкту та роздратовано наказав розібрати його.

Сільський голова закликав людей «не кіпішувати», коли прийдуть «руcскіє», бо їм треба Київ. Він переконував присутніх, що «будєм жіть і работать прі другой власті, нам бєз разніци».

Кримінальне правопорушення викрито Житомирською обласною прокуратурою спільно з УСБУ в області, яке проводить досудове розслідування.

Примітка прокуратури: відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Прессгрупа Управління СБ України в Житомирській області уточнює, що посадовець – за сумісництвом місцевий аграрій та ексдепутат Бердичівської райради.

Як повідомляв Житомир.info, 28 червня 2023 року пресслужби прокуратури та СБУ інформували, що в Житомирській області депутату селищної ради від партії ОПЗЖ, забороненої в Україні, повідомили про підозру у колабораціонізмі: закликав зустрічати окупантів і не чинити опору.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: колаборант колабораціонізм СБУ прокуратура голова сільради  
Матеріали по темі