Здоров'я

Псоріаз та «світлолікування»: що це за метод та чому його вважають «золотим стандартом» у лікуванні шкірних хвороб

7 July 2023, 10:11

Не відвідувати лазню з друзями, уникати походів на пляж, носити одяг з довгим рукавом навіть у літню спеку – такі «правила» зазвичай встановлюють собі люди, хворі на псоріаз.

У давнину цю недугу називали «трояндою диявола», боялися її, наче прокази, й обходили хворого десятою дорогою, аби не заразитися. На сьогодні ж доведено, що псоріаз – неінфекційне захворювання.

Причини хвороби

За визначенням Міністерства охорони здоров’я, псоріаз – це хронічне неінфекційне захворювання шкіри. Через збій у процесі регенерації шкіра починає пришвидшено відновлюватися. Таким чином, шкіра, яка не встигає відмирати, наростає одна на одну. На ній утворюються яскраво-червоні бляшки, до яких кріпляться сріблясто-білі лусочки.

Найчастіше такі лусочки з'являються на колінах, ліктях, голові й тулубі. При важкому перебігу хвороби псоріаз може вражати внутрішні органи та суглоби.

Науковці досі дискутують про основні причини виникнення псоріазу. Втім, найбільш ймовірними факторами, які впливають на його розвиток є:

• спадковість;

• стреси;

• неправильний спосіб життя;

• вірусні та бактеріальні інфекції;

• пошкодження шкіри (порізи, обмороження, опіки, укуси);

• зміна кліматичних умов.

Лікування псоріазу

На темі псоріазу нерідко спекулюють деякі «цілителі», обіцяючи раз і назавжди позбавити від цієї недуги. Зневірені хворі ладні віддати останні заощадження за «чудо-ліки» й заговори, аби лишень позбутися ненависної «луски». У кращому випадку такі псевдолікарі просто розчаровують безрезультатним «лікуванням», у гіршому – «терапія» обертається значним загостренням.

Як би прикро не було, але варто розуміти, що псоріаз не лікується повністю. Втім, як зазначають у МОЗ, лікарі визначили основні поради, що допоможуть підтримати задовільний стан хворого та знизити прояви недуги аж до 75%:

• відмова від куріння;

• обмеження вживання алкоголю;

• контроль ваги;

• регулярні фізичні вправи.

При легкому перебігу хвороби можна використовувати місцеве симптоматичне лікування, призначене виключно спеціалістом. Це можуть бути: пом’якшувальні засоби, вітамін D (та його аналоги), місцеві кортикостероїди тощо.

Фототерапія як «золотий стандарт» боротьби з дерматологічними захворюваннями

У складніших випадках поширеним методом боротьби з цією проблемою є вузькосмугова фототерапія («світлолікування»). Це вплив ультрафіолету на уражені ділянки шкіри, що чинить протизапальну та імуномоделюючу дію.

Апаратна фототерапія – єдина група методик, яка входить до переважної більшості міжнародних стандартів і протоколів з лікування псоріазу. Недарма її вважають «золотим стандартом» лікування дерматологічних захворювань (псоріазу, атопічного дерматиту, вітиліго, деяких форм екземи, різнобарвного лишаю тощо).

Ця сучасна методика доступна у житомирському Медичному центрі «Відновлення».

Що ж передбачає фототерапія? Це лікування світлом з використанням світлової хвилі довжиною 290-311 нм. Саме цей спектр забезпечує лікувальну дію, а точніше впливає на імунологічну складову шкіри та порядок диференціації (поділу) клітин шкіри.

Цей метод абсолютно безболісний, дозволений навіть дітям з 5 років та вагітним. Лікувальний процес можна максимально адаптувати відповідно до форми захворювання у конкретного пацієнта, тяжкості перебігу, супутньої патології тощо.

Лікування призначається і триває курсами. Тривалість курсу визначається індивідуально і складає в середньому від 5 до 15 процедур, які проводять 3-5 разів на тиждень.

Фототерапія може поєднуватись з іншими методами лікування для отримання швидшого результату, але часто є єдиним методом, який дійсно покращує якість життя пацієнта.

Як бачимо, хворим на псоріаз не варто вірити у «чудодійне зцілення», але й не слід впадати у відчай. Цю хворобу можна і потрібно лікувати! А в Медичному центрі «Відновлення» підберуть найоптимальніший варіант боротьби з недугою. Після ретельного огляду дерматолог визначить курс лікування, стежитиме за його ефективністю, за необхідності – коригуватиме, а загалом стане надійним супутником у боротьбі за здорову шкіру і нову якість життя пацієнта.

МЦ «Відновлення» має все для того, аби повернути радість повноцінного життя.

Записатися на консультацію та дізнатися подробиці можна за телефоном 0800 305 860 або безпосередньо у клініці «Відновлення» за адресою м. Житомир, вул. Любарська, 4. https://vidnovlennya.center/

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МЦ "Відновлення" клініка Відновлення медичний центр 
Матеріали по темі