Події

В Житомирській області викрили фармакологічну компанію, яка після 24 лютого продавала медикаменти армії рф

7 July 2023, 16:45

Служба безпеки викрила одне із фармацевтичних підприємств у Житомирській області на співпраці з рашистами.

Про це 7 липня повідомляє управління СБУ у Житомирській області.

«Після повномасштабного вторгнення зловмисники налагодили «приховану» схему постачання українських лікарських засобів до військових шпиталів рф. Серед основних товарів нелегального експорту були знеболювальні засоби, які ворог використовував на тимчасово окупованій території України для лікування поранених загарбників. До організації оборудки причетний директор одного з фармацевтичних підприємств регіону», - йдеться у повідомленні.

До лютого 2022 року компанія експортувала свою продукцію до росії. Бізнес-партнером української фірми в рф була установа, яка виконує державні замовлення російського Міністерства оборони.

«Після початку повномасштабного вторгнення і запровадження відповідних санкцій проти кремля менеджмент українського підприємства розробив механізм обходу введених обмежень. Для цього організатор оборудки разом зі своїми російськими спільниками задів низку підконтрольних комерційних структур на Близькому Сході та в ЄС. Спочатку ділки направляли українські медикаменти на адреси цих зарубіжних фірм, а потім змінювали товарно-транспортні накладні і переправляли продукцію фактичним замовникам з рф», - інформує Служба безпеки України

Співробітники СБУ задокументували спробу незаконного переправлення до росії майже 300 кг медзасобів.

Під час обшуків в офісах та виробничих приміщеннях української фармкомпанії виявлено: комп’ютери із доказами незаконної діяльності; контракт з фактичним російським покупцем медпрепаратів; російські сертифікати відповідності на медикаменти.

Наразі директору українського підприємства повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору). Вирішується питання про обрання запобіжного заходу – тримання під вартою.

Триває слідство для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 12 років позбавлення волі. Комплексні заходи проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

«За даними слідства, після повномасштабного вторгнення службові особи однієї з фармакологічних компаній Житомирської області налагодили схему постачання українських лікарських засобів до військових шпиталів рф. Серед основних товарів були знеболювальні засоби, якими комплектувались аптечки військових рф. Медикаменти використовували для лікування поранених окупантів, у тому числі на полі бою», - йдеться у повідомленні пресслужба Офісу генпрокурора.

Від редакції: На фотоматеріалах правоохоронців частково можна побачити адресу фірми – виробника ліків на замовлення міноборони рф. Індекс вказує на те, що підприємство знаходиться у Звягелі. Дизайн вилучених упаковок ліків схожий на продукцію звягельського ТОВ «Новофарм-Біосинтез». Фірма зареєстрована в 1996 році, має статутний капітал більш ніж 3 млн грн, її засновники: 30% - Губенко Сергій Анатолійович (м. Житомир), 30% - Хомич Тамара Леонідівна (м. Київ), 30% - Нестеровський Валерій Євгенович (м. Житомир), 10% - Перерва Валерій Ігоревич (м. Новоград-Волинський). Валерій Перерва є керівником ТОВ.

Як повідомляв Житомир.info, на початку липня 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції внесло до переліку міжнародних спонсорів війни британську корпорацію Unilever – виробника Domestos, Lipton, Axe та Dove.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: фармацевт СБУ прокуратура рф медикаменти Звягель  
Матеріали по темі