Економіка

Господарський суд Житомирської області задовольнив позов ФДМУ і повернув «трубу Медведчука» державі

12 July 2023, 16:37

Господарський суд Житомирської області 26 червня 2023 року задовольнив позов Фонду держмайна щодо визнання права власності за державою в особі ФДМУ на частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок», яка розташована на території України.

Про це 11 липня повідомила пресслужба Фонду державного майна України.

Зазначається, що Україна намагається повернути цей актив у державну власність не перший рік.

«Нафтопродуктопровід «Самара-Західний напрямок» був збудований за часів СРСР в 1957-1968 роках. На момент розпаду цієї держави нафтопродуктопровід належав до загальносоюзної власності. Після проголошення Україною незалежності він мав перейти у державну власність України. Однак цього не сталося. Багато років цим активом користувалася російська компанія «Транснєфтєпродукт». Лише у 2011 році за позовом Генпрокуратури Господарський суд Рівненської області визнав за Україною в особі ФДМУ право власності на українську частину нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок». В 2014-2015 роках Рівненський апеляційний господарський суд та Вищий господарський суд залишили це рішення без змін. Щоправда, в 2017 році Господарський суд Рівненської області змінив своє рішення, визнавши право власності на українську частину нафтопродуктопроводу за дочірнім підприємством «Транснєфтєпродукту» – ТОВ «ПрикарпатЗахідТранс». В подальшому апеляційна та касаційна інстанція залишили це рішення без змін», - йдеться у повідомленні.

В 2017 році НАБУ та САП розпочали розслідування обставин цієї передачі права власності на українську частину нафтопродуктопроводу. За даними НАБУ, в основі нового рішення Господарського суду Рівненської області був завідомо неправдивий висновок судової інженерно-технічної експертизи. В межах розслідування детективи НАБУ та прокурори САП звернулися до суду з клопотанням про арешт української частини нафтопродуктопроводу. В лютому 2021 року Вищий антикорупційний суд задовольнив це клопотання. З 2021 року цей актив знаходиться в управлінні АТ «Укртранснафта».

«ФДМУ, одночасно з розслідуванням НАБУ та САП, зробив чергову спробу повернути у державну власність українську частину нафтопродуктопроводу. У 2021 році Фонд держмайна подав позов до Господарського суду Житомирської області, в якому просив суд визнати за державою цей актив. Наприкінці червня суд став на бік ФДМУ», - наголошують у Фонді держмайна.

Нагадаємо, в червні 2021 року Господарський суд Житомирської області відкрив провадження за позовом Фонду державного майна України про повернення у власність держави нафтопроводу «Самара – Західний напрямок».

Як повідомляв Житомир.info, 4 серпня 2022 року Державна екологічна інспекція Поліського округу інформувала про розрахунки збитків, завданих російською федерацією навколишньому середовищу, зокрема, внаслідок пошкодження нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок» стався витік нафтопродуктів на земельну ділянку та у водний об’єкт – сума збитків становить 11 млн 477 тис. 430 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд ФДМУ нафтопровід Медведчук  
Матеріали по темі