Здоров'я

Аптекам заборонили вказувати на вивісках рівень цін та вводити людей в оману

13 July 2023, 09:51

Уряд заборонив аптекам вказувати на вивісках рівень цін та порівнювати себе з конкурентами.

Про це 12 липня повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

«Неодноразово споживачі в Україні стикалися з вивісками аптек та аптечних мереж, які містили у своїй назві слова «низькі ціни», «оптові ціни», «соціальний», «доступний» тощо. Такі назви можуть вводити людей в оману та впливати на вибір конкретного аптечного закладу. Для убезпечення громадян та встановлення справедливих ринкових умов було прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до пункту 161 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)». Відтепер на вивісці та зовнішніх рекламних конструкціях аптечного закладу не дозволяється вказувати рівень або іншу ознаку цін, яка може вплинути на наміри споживача щодо придбання товарів у такому закладі», - йдеться у повідомленні.

Також не можна вказувати інформацію, що може вводити споживача в оману, про орієнтованість аптечного закладу на обслуговування певних соціальних груп населення. Окрім того, не допускається порівняння з іншими аптечними закладами.

МОЗ зазначає, що постанова Кабміну прийнята на виконання постанови Верховного Суду України від 1 червня 2022 року по справі №640/7870/19, якою скасовано рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 10 липня 2019 року, та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 12 листопада 2019 року.

У травні 2019 року фізична особа-підприємець звернулася до суду з позовом до Кабінету Міністрів України (далі також КМУ, відповідач), у якому просила визнати протиправною та нечинною Постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)» від 30.11.2016 №929 в частині абзаців 2-5 пункту 161. В обґрунтуванні вимог позовної заяви позивачка посилалася на те, що спірною постановою встановлені вимоги до вивіски та зовнішніх рекламних конструкцій аптечного закладу, які, однак, на думку ФОП, суперечать положенням законів України, порушують принцип свободи підприємницької діяльності та принцип непорушності прав інтелектуальної власності, й така постанова (в частині) прийнята відповідачем поза межами його повноважень, чим порушено її права та законні інтереси. Справа стосувалася нанесення на вивіску та зовнішні рекламні конструкції аптечного закладу знаку для товарів і послуг «Аптека оптовых цен».

Як повідомляв Житомир.info, в Україні з 1 квітня 2023 року ввели е-рецепт, тобто деякі лікарські засоби можна отримати не лише за паперовим, а й за електронним рецептом. В аптеках в останній день березня чимало житомирян вирішили зробити запас ліків, створивши ажіотаж. Станом на середину квітня 2023 року до системи «еРецепт» в Житомирській області долучилося 518 аптечних закладів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ аптека вивіска ціна реклама МОЗ 
Матеріали по темі