Здоров'я

Кила міжхребцевого диска: оперувати не можна лікувати. Чому грамотно поставити кому може лише вертебролог

14 July 2023, 10:40

Кила міжхребцевого диска (розмовне – грижа) – одна з «найпопулярніших» патологій хребта. І найчастіше це захворювання «виводять з ладу» людей у віці 25-45 років.

Чому виникають кили та як їх краще лікувати – консервативно чи хірургічно – пояснює лікар-вертебролог житомирського Медичного центру «Відновлення» Іван Ковальчук.

«Дійсно, у медицині ця тема досі дискусійна. Для початку нагадаю, що ж таке той міжхребцевий диск. Це така собі прокладка між тілами хребців, одна з функцій якої – створювати дистанцію між хребцями. В ході експлуатації хребта еластичність міжхребцевих дисків знижується», – розповідає вертебролог.

Як не дивно, проте «подушечки» між хребцями поступово починають «зношуватися» ще в дитинстві.

«Перший цікавий факт: дистрофічні зміни у міжхребцевих дисках виникають уже в перші 10 років життя. За рахунок зменшення еластичності знижується висота дисків. Це працює за принципом закону збереження енергії: ніщо не виникає з нічого і не зникає в нікуди, а може перетворюватися з однієї форми в іншу. Отже, різниця у висоті міжхребцевих дисків з’являється у вигляді протрузії або екструзії (кили), які в свою чергу можуть випʼячуватися в спинномозковий канал або міжхребцеві отвори. Виникає тиск на/або нерви, судини», – описує Іван Ковальчук.

Тривалий час вважалося, що такий стан потребує термінового оперативного лікування. Однак нині відомо, що людський організм самостійно реагує на килу і здатен самовідновлюватися.

«Другий цікавий факт: якщо створити відповідні умови, в живому організмі виникає резорбція (розсмоктування) вмісту міжхребцевого диска. Отже, грижа може зменшитися і навіть зникнути», – каже лікар.

Для цього необхідні:

• протизапальні заходи;

• декомпресія нервів та судин;

• стимулювання відновлювальних процесів.

Світовий досвід щодня збагачується реальними кейсами з успішними резорбціями міжхребцевих дисків без оперативного втручання.

То чи необхідно повністю виключити оперативне лікування міжхребцевих кил?

«Однозначно НІ, оскільки можуть бути випадки, коли є абсолютні покази для операції», – наголошує лікар-вертебролог.

Зволікати не варто, коли виникає:

• порушення функції нерву;

• порушення трофіки кінцівки;

• за шкалою ваш біль перевищує 8 балів, без покращень при застосуванні фармакологічних препаратів.

Як же діяти?

Потрібен кваліфікований і професійний лікар, який чітко визначить тактику лікування, а отже й грамотно поставить «,» у реченні «оперувати не можна лікувати».

МЦ «Відновлення» має все для того, аби повернути радість повноцінного життя.

Записатися на консультацію та дізнатися подробиці можна за телефоном 0800 305 860 або безпосередньо у клініці «Відновлення» за адресою м. Житомир, вул. Любарська, 4. https://vidnovlennya.center/

«Відновлення» – клініка, де лікують причини, а не симптоми!

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МЦ "Відновлення" клініка Відновлення медичний центр 
Матеріали по темі