Місто

Батьки учнів хочуть довести у суді можливість відновлення будівлі ліцею №25, мер Житомира каже: їх ввели в оману

17 July 2023, 15:51

Деякі з батьків учнів житомирського ліцею звернулися до суду, щоб скасувати рішення Житомирської міської ради про списання і демонтаж зруйнованого ліцею № 25.

17 липня батьки та вчителі зустрілися з журналістами Житомир.info аби пояснити чому пішли до суду. Зокрема люди говорять, що будівлю можна відновити й нічого зносити не потрібно.

«У квітні 2022 року був замовлений один висновок. Приїздила комісія, зробила заміри. Є цей висновок у схемах прорахований, і згідно з висновком, експерт вказує, що приміщення можна відновити. Проходить десять місяців після першої експертизи, подається інше клопотання про нову експертизу. Приїздить один експерт, який за один день оглядає візуально приміщення, робить фото, бере технічну документацію, це з висновку, який він пише. Він прописує, що будівлю потрібно демонтувати. Ми зібралися і вирішили, що у нас немає іншого виходу, як діяти в рамках чинного законодавства, тобто через суд», - розповідає голова батьківського комітету ліцею №25 Ірина Чаплінська.

«Для нас – це був шок, коли ми дізналися про цей тендер штучний, чи який він, який зараз оскаржується забудовниками, що ця будівля має бути демонтована. Все було вирішено без нас, за нас, за закритими дверима», - додає батько учня ліцею № 25 Сурен Геворгян.

«Офіційно тут все, школа закривається, всі діти розбираються, будівництва школи не буде. Тут буде, можливо, ультрасучасний ліцей для 9-11 класів. А куди 1-8 класи будуть ходити, про це взагалі ніхто нічого не говорить», - додає батько учня ліцею № 25 Олександр Хоменко.

Висновки експертів журналістам не показали, але зазначили, що їх передали до суду.

Крім того, позивачі клопотали про заборону на демонтаж на час розгляду даної справи.

«Ми також подавали клопотання про забезпечення позовних вимог. Наразі суд ухвалив рішення про часткове забезпечення вашого клопотання, тобто демонтаж ліцею не буде відбуватися поки триватиме судовий процес», - зазначила голова батьківського комітету ліцею №25 Ірина Чаплінська.

Чи дійсно будівля підлягає відновленню і демонтаж не потрібен, запитали у Житомирського міського голови.

«Я знаю, що деякі батьки, звернулися до суду. Тут кажу, що деякі, тому що я з батьками та з працівниками ліцею №25 за цей час зустрічався напевно разів десять, і в кабінеті у себе, і в сесійній залі. Все розказував, кожен етап розповідав. Я думаю батьків просто ввели в оману, не знаю з якою метою, і яка була мотивація, щоб просто заблокувати саме знесення ліцею. Є якийсь звіт, який ніхто не може показати, вони подали його до суду, щоб заблокувати знесення ліцею №25. Я, як керівник міста, та департамент освіти не може керувати документами не офіційними, у нас є два звіти. Перший проводився у 2022 році, обласною адміністрацією, управління капітального будівництва. Тут вказано, що будівля аварійна і не можна її експлуатувати. Він зареєстрований в державній системі, тому можна зайти по номеру подивитися суть цього звіту. Другий звіт замовляли департамент освіти та ліцей №25 у 2023 році, тут чітко вказано – об'єкт є аварійним, несучі конструкції є аварійними, експлуатувати та відбудовувати неможливо, потрібно демонтувати. Ці два документи є у державній системі, вони офіційні, під ними стоять підписи та печатки людей, які проводили цю експертизу», - розповідає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Міський голова зазначив, що незабаром планує зустріч з батьками.

«На цьому тижні ми з ними зустрінемося розкажемо, що вже зробили, що далі будемо робити, де будуть навчатися діти ліцею №25 з 1 вересня», - сказав Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, на сесії Житомирської міської ради 23 лютого 2023 року депутати проголосували за виділення коштів на демонтаж зруйнованого ворожими обстрілами ліцею №25: в програмі на демонтаж ліцею закладено 9,5 млн грн, на сесії виділили з бюджету 3 млн грн, а іншу суму додадуть після проведення тендеру на роботи з демонтажу будівлі. 14 березня управління капітального будівництва уклало договір на розроблення проєктно-технологічної документації з демонтажу будівлі ліцею №25: за 99 тис. 897,96 грн ТОВ «Еліт Проект Груп» до 28 квітня 2023 року мало розробити проєкт.

14 травня УКБ провело тендер на демонтаж будівлі ліцею № 25 за адресою: м. Житомир, вул. Мала Бердичівська, 18 з очікуваною вартістю 18 млн 599 тис. 049,60 грн, де переможцем стало житомирське ПП «Елітбуд-1» з пропозицією 8 млн 956 тис. 482 грн, але через більш ніж місяць після проведення тендеру договір з переможцем так і не уклали, бо інші учасники закупівлі подали скарги. Станом на 13 липня 2023 року тендер перебуває в стані «пропозиції розглянуті»: 20 червня було оприлюднене повідомлення про намір укласти договір з ПП «Елітбуд-1», але самого договору на «Прозорро» ще немає.

Який вигляд мав житомирський ліцей №25 на початку травня 2023 року, більш ніж через рік після влучання російської ракети, дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, приблизно о 8 ранку 4 березня 2022 року в центрі Житомира російські окупанти обстріляли з повітря школу.Рятувальники евакуювали зі зруйнованої будівлі ліцею № 25 на Малій Бердичівській 5 людей, за попередніми даними внаслідок потрапляння боєприпасу жертв і постраждалих немає. Відео наслідків авіаудару по ліцею – тут. За фактами обстрілу житомирського ліцею № 25 прокуратура розпочала розслідування у кримінальному провадженні за фактами порушення законів і звичаїв війни збройними силами РФ (ст. 438 КК України).

За висновками фахівців, будівля не підлягає відновленню, тому для учнів ліцею №25 до 1 вересня 2022 року знайшли інші приміщення для навчання.Під час засідання міськвиконкому 1 лютого 2023 року мер Житомира Сергій Сухомлин повідомив, що кошти на демонтаж ліцею №25виділять з міського бюджету, а демонтаж не робили раніше, бо чекали, що держава дасть цільові кошти на проведення таких робіт.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: 25 ліцей війна реконструкція ліцей суд Сухомлин Чаплінська Хоменко Геворгян 
Матеріали по темі