Місто

Поліський вовк – талісман Поліського національного університету

18 July 2023, 10:21

Ще минулого року талісманом Поліського національного університету було обрано Поліського вовка, девізом університету став відомий латинський вираз «Semper fidelis», що в дослівному перекладі з латинської мови означає «Завжди вірний».

Вибір талісманом університету вовка не випадковий, адже, на думку етнопсихолога М.-Л. А. Чепи, фольклориста В. Давидюка, вовк є центральним персонажем українського тотемізму. Ціла низка дослідників вважає, що вовк є однією із тотемних тварин племен, з яких сформувалася українська нація. Ознаки вовка як тотема найбільше поширені саме на Поліссі.

Вовк уособлює сміливість. Як і сокіл, вовк також символізує волелюбність. Прагнення вовків до волі та свободи вражає, вони навіть у повному оточенні борються до кінця та лишаються вірними собі до останньої миті. Саме тому вовча символіка поширена серед українських повстанців та націоналістів. Ще вовки є символом вірності – вірності своїм традиціям, поглядам та переконанням, принципам, цілям та ідеалам, вірності своєму обов’язку, обраному шляху, вірності Україні.

Скульптури та зображення вовка, які з’явилися в інтер’єрі університету, викликають відчуття гордості, впевненості, захищеності. Так, у центральному корпусі університету поряд зі скульптурами вовків встановлені пам’ятні знаки підрозділам Збройних Сил України, у символіці яких також є зображення вовка. Це Сили спеціальних операцій Збройних сил України, 8-й окремий гірсько-штурмовий батальйон 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади Збройних сил України, 1-й окремий механізований батальйон «Вовки Да Вінчі» 67-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України, 90-й окремий аеромобільний батальйон імені Героя України старшого лейтенанта Івана Зубкова 81-ї окремої аеромобільної бригади Збройних сил України, 33-тя окрема механізована бригада Збройних сил України.

Це знак вдячності і безмежної поваги нашим мужнім воїнам, які щодня в жорстокій боротьбі наближують нашу велику Перемогу!

Гідно долаючи усі перешкоди, Поліський національний університет завжди залишався символом вірності, незламності, справедливості та демократичності. Таким він є сьогодні і буде в майбутньому!

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: університет Поліський університет 
Матеріали по темі