Фоторепортаж

Чисто там, де за собою прибирають: моніторинг чотирьох стихійних сміттєзвалищ у Житомирі. Фоторепортаж

19 July 2023, 14:46

На редакційну пошту Житомир.info днями написала читачка Тетяна Ковальчук зі зверненням стосовно викиду сміття в одному із районів Житомира.

«Добрий вечір. Хотіла б зробити заявку з приводу викиду сміття. Мальованка вул. Скульптура Олішкевича сміття скидають з будинків та городів просто з пагорба, а знизу знаходиться вул. Набережна. Велике прохання про допомогу з Вашої сторони», - зазначила вона.

Тож ми вирішили перевірити, що відбувається там зараз і яка ситуація зі стихійними сміттєзвалищами у місті. Наша фотокореспондентка побувала на моніторингу інспекторів Державної екологічної інспекції Поліського округу місць потенційного стихійного скиду сміття

Під час моніторингу відвідали чотири місця - безпосередньо вулицю Скульптора Олішкевича, Монумент Слави, яр за Подільською церквою (вулиці Млинова, Басейна, Шолома-Алейхема) та ділянку вздовж Кам’янки (під Державним архівом Житомирської області).

Ситуація біля монумента Слави та вздовж Кам’янки з боку архіву значно покращилася у порівнянні з попередніми роками. Тут досі є поодинокі випадки викидання сміття, але відсутні стихійні сміттєзвалища. Інспектори зазначають, що люди стали більш екологічно свідомими.

У яру за Поліською церквою стихійному сміттєзвалищу близько 10 років. Станом на 19 липня тут немає нових масових скидів сміття, проте все те, що накопичувалося там роками, там і залишилося. Рік тому КП «Автотранспортне підприємство 0628» Житомирської міської ради оголосило тендер на ліквідацію цього сміттєзвалища за 375 тис. грн. Проте торги так і не відбулися.

На вулиці Скульптора Олішкевича стихійне сміттєзвалище накопичувалося кілька десятиріч і продовжує накопичуватися зараз. На перший погляд, його важко помітити - гілки дерев закривають схил пагорбів. Але якщо спуститися вниз, то масштаби жахають. Тут викинуте свіже побутове сміття, скло, органічні відходи, дитячі іграшки і багато ще чого.

Як і попереднє стихійне сміттєзвалище, його хотіли ліквідувати за 375 тис грн. Проте торги також не відбулися.

“Ми направимо лист на міську раду, де зазначимо ситуацію. На жаль, жителі певних районів міста, де ускладнена ситуація з видаленням побутових відходів і є складні елементи рельєфу (схили, яри), поколіннями виносять туди своє сміття. Люди не переймаються тим питанням, що у місті налагоджено систему збору та вивезення побутових відходів, ніхто не переймається укладенням договорів на вивезення сміття і десятиріччями здійснюють такі вчинки.

Для ліквідації таких стихійних сміттєзвалищ потрібна дуже велика сума коштів, працівники зі спеціальними дозволами і допусками, спеціальна техніка. Набагато простіше, дешевше і безпечніше укласти договір на вивезення побутових відходів. Зараз існує багато різних варіантів і схем вивезення відходів, тож можна підібрати зручний спосіб”, - зазначає державний інспектор Денис Войнаш.

Інспектори розповідають, що в момент фіксації сміттєзвалища мова йде про засмічення земельної ділянки, а засмічення, у свою чергу може призвести до забруднення земельних ресурсів. За засмічення і за забруднення передбачена відповідальність.

І якщо за вивіз сміття зі свого домоволодіння ми сплачуємо близько 50 грн на місяць, то статтею 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф для громадян у сумі від 340 до 1360 грн, на посадових осіб від 850 до 1750 грн.

“Є прислів’я “Чисто там, де не смітять. Але насмітити може кожен. З нашого досвіду - чисто там, де за собою прибирають”, - додають на останок інспектори.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сміття сміттєзвалище екологи екологічна іспекція 
Матеріали по темі