Місто

У Житомирі урбаністичний фестиваль «Майстерня міста» розпочався з велосипедного флешмобу

20 July 2023, 11:39

В рамках проведення «Майстерні міста» у Житомирі 20 липня влаштували флешмоб «Велосипедом на роботу».

«Це така практика, якою користуються у багатьох країнах. Відмовитись від автомобілів і одного дня приїхати на роботу велосипедом. Хочемо популяризувати цю ідею загалом, тому триденний урбаністичний фестиваль «Майстерня міста» розпочинаємо саме такою акцією», - розповідає начальниця управління у справах сім’ї, молоді та спорту Ірина Ковальчук.

Традиційне місце зустрічі водіїв двоколісних - пішохідна Михайлівська. З-поміж тих, то долучився до спортивної ініціативи пані Валентина. Жінка ділиться, сідаючи на ровер почувається здоровіше.

«Коли маєш вік ближче до пенсійного, то хочеться підтримувати здоров’я. Крім того, у мене такий графік роботи, що часто переміщуюсь містом. Тому це дуже зручно», - говорить Валентина.

З появою велосипеда життя змінилось на краще і для Олександра.

«До того, як у мене з’явився велосипед я не розумів велосипедистів. Для мене це були люди, які заважали. Коли з’явився велосипед, чесно скажу, це до і після. По-перше - це економія,здоров'я, особливо класно їхати коли немає машин. Коли холоди велосипед відпочиває. Скажімо так - обожнюю їздити на велосипеді», - ділиться Олександр.

Проте, велосипедисти нарікають на недостатньо розвинену велоінфраструктуру, яка б дозволяла зручно та безпечно їздити містом.

«Для велосипедистів інфраструктура не у всіх частинах міста доволі зручна. Вулиці, які підлягали ремонту упродовж останніх п’яти років, вони більш-менш адаптовані. Там є велодоріжки, велосмуги, є місце де можна проїхати. Але є і вузькі, не центральні вулиці міста, по яким проїхатись не завжди зручно. Втім, за останні роки велоінфраструктура покращилась», - каже Валентина.

Разом із тим мріють і про повагу на дорозі з боку водіїв автівок.

«Не дуже толерантні до велосипедистів і в більшості вважають себе більш правими на дорозі. Рідко дивляться в праве дзеркало», - подейкує Ігор.

Чоловік ділиться – це питання болить, оскільки щодня їздить на роботу ровером.

«В середньому в рік накатую близько 10 тисяч кілометрів, напевно», - розмірковує велосипедист.

Натомість у міськраді коментують: профільне управління разом із фахівцями працює над велоконцепцією.

«Наше управління транспорту працює над велоконцепцією, долучилося багато громадських активістів. Навіть за їх погодженням ми не проводили велодень, домовилися провести велозабіг у вересні. Але вже маючи якесь бачення і концепцію. Тому, що просто проводити велодень не практично, потрібно розказати як місто бачить розвиток велоінфраструктури. Всі бажаючі, які хочуть долучитися ще до створення цього документу, можуть звертатися до міськради і стати членами робочої групи», - коментує начальниця управління у справах сім’ї, молоді та спорту Ірина Ковальчук.

Врешті, менш як за дві години до велоакції долучилося більше пів сотні людей. Не минулося і без подарунків: організатори роздавали велосипедистам світловідбиваючі браслети та запрошували на каву за акційною ціною до місцевої кав’ярні.

Програму фестивалю «Майстерня міста», який з 20 по 22 липня проведуть на Новому бульварі, дивіться тут

Нагадаємо, розпорядженням від 8 травня 2023 року мер Сергій Сухомлин створив робочу групу з питань розробки Концепції велосипедного руху на території Житомирської міської територіальної громади. На брифінгу 23 травня заступник мера Олександр Шевчук, який очолює робочу групу, зазначав, що у Житомирі хочуть створити умови для безпечного пересування велосипедом, тож для цього у місті розпочали створювати концепцію розвитку велоінфраструктури: на першому етапі буде визначено консультанта, компанію, яка розробить велоконцепцію для Житомира – це буде профінансовано за кошти Урядів Німеччини та Швейцарії.

13 червня мер своїм розпорядженням створив нову робочу групу з розробки Концепції розвитку велосипедної інфраструктури в Житомирі.

Як повідомляв Житомир.info, 22 вересня 2022 року у Житомирі флешмоб «Велосипедом на роботу» проводили у рамках Європейського тижня сталої енергії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: велосипед флешмоб Майстерня міста Ковальчук велоінфраструктура 
Матеріали по темі