Влада

В Житомирській області суд зобов’язав ТОВ повернути орендовані 27,3 га, які взяли для сільгоспвиробництва і почали там рубати дерева

21 July 2023, 12:04

На орендованих угіддях незаконно вирубали дерева, за втручання Коростенської окружної прокуратури договір розірвано, землю повернуть громаді.

Про це 21 липня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Суд задовільнив позов Коростенської окружної прокуратури про розірвання договору оренди понад 27 га землі сільськогосподарського призначення та зобов’язав недобросовісного орендаря повернути угіддя міській раді. Прокурори встановили, що місцеве товариство у травні 2021 року уклало з Коростенською міською радою договір про оренду землі вартістю 5,2 млн грн для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Однак товариство порушило умови договору. Замість використання землі за цільовим призначенням та збереження її стану, як того вимагає земельне й екологічне законодавство і закон про охорону довкілля, орендар розпочав незаконну вирубку дерев», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, на земельній ділянці площею майже 2 га між населеними пунктами Граби та Злобичі Коростенського району вчинено масову суцільну порубку багаторічних дерев породи сосна і береза. З огляду на такі обставини, окружною прокуратурою, крім заходів представницького характеру, розпочато кримінальне провадження за фактом незаконної порубки дерев, чим заподіяно довкіллю істотної шкоди (ч. 1 ст. 246 КК України).

Також прокуратурою було ініційовано накладення арешту на спірну земельну ділянку та заборону вчиняти будь-які порубки дерев чи чагарників. Досудове розслідування, яке проводить Коростенське райуправління поліції, триває.

Рішення щодо повернення орендованої земельної ділянки, яке Господарський суд Житомирської області ухвалив 28 червня 2023 року, оприлюднили 17 липня.

Недобросовісні орендарі – ТОВ «Агро Луг»: зареєстроване в смт Лугини Коростенського району 6 травня 2020 року, статутний капітал – 2 млн 999 тис. грн, основний вид діяльності – вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур. Власницею та керівником фірми є киянка Табачук Ірина Володимирівна.

«Наказом Головного управління Держгеокадастру Житомирській області від 04.12.2020 №33-ОТГ Коростенській міській раді Житомирської області передано у комунальну власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 2960,1432 га, що розташовані за межами населених пунктів Коростенської міської об`єднаної територіальної громади Житомирської області, згідно з актом приймання – передачі. Зазначеним актом приймання - передачі від 04.12.2020 вказані земельні ділянки, у тому числі земельну ділянку площею 27.2710 га передано Коростенській міській раді. Згідно протоколу земельних торгів №46/25-05-21 від 25.05.2021, переможцем торгів з права оренди земельної ділянки з площею 27,2710 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, стало товариство з обмеженою відповідальністю «АГРО ЛУГ». За результатами земельних торгів, 25.05.2021 року ,між Коростенською міською радою (орендодавець/позивач) та ТОВ «АГРО ЛУГ» (орендар/відповідач) укладено договір оренди землі №202. За умовами зазначеного Договору, об`єктом оренди є земельна ділянка площею 27.2710 га, категорія земель – землі сільськогосподарського призначення, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, цільове призначення – 01.01 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва», - йдеться в рішенні суду.

В січні 2022 року на орендованій земельній ділянці виявили пні та залишки зрубані дерева і два автомобілі, завантажені колодами.

Скриншот з рішення суду

Крім того, в господарському суді Житомирської області з травня 2023 року розглядається ще одна справа за позовом прокуратури, де одним з відповідачів є ТОВ «Агро Луг».

Справа стосується двох земельних ділянок – 8,7483 га та 5,7017 га, які прокуратура хоче витребувати у власність Житомирської ОДА.

«В обґрунтування позовних вимог прокурор посилається на те що, спірні земельні ділянки належать до земель державної власності лісогосподарського призначення, однак в порушення вимог земельного законодавства були віднесені до земель сільськогосподарського призначення і передані у комунальну власність Лугинської селищної ради, тобто фактично вибули з володіння власника – Житомирської обласної державної адміністрації не з його волі та за відсутності будь-яких рішень про передачу або зміну цільового призначення цих земельних ділянок; в подальшому передані в оренду ТОВ "АГРО ЛУГ"», - зазначається в ухвалі суду від 8 травня 2023 року про відкриття провадження по справі.

Як повідомляв Житомир.info, 17 липня 2023 року Служби відновлення інформувала про виявлену вирубку 133 тополь біля дороги територіального значення Т-06-08 Малин – Кочерів в Житомирській області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура земля оренда Коростень вирубка дерева суд  
Матеріали по темі