Суспільство

Протитанкісти бригади Житомирської області показали, як знищили одразу дві ворожі цілі й допомогли взяти окупантів в кільце

23 July 2023, 11:25

Боєць 30-ї бригади імені князя Костянтина Острозького у свій день народження з української «Стугни» знищив одразу дві ворожі цілі. Ця подія для нього, як подарунок, адже це дало змогу не лише ускладнити шляхи постачання для окупантів, а й узяти їхню позицію в кільце.

Як це було — розповіла кореспондентка Юлія Кирієнко у сюжеті ТСН від 19 липня 2023 року.

Протитанковий ракетний комплекс «Стугна» обережно розкриває стрілець, аби показати всю красу своєї улюбленої зброї. Синьо-жовтим оком "Стугна" вдивляється в далечінь, а українська зброя вичікує на ворожу техніку — саме її нищать протитанкісти 30-ї бригади.

«Побачили — їде джип з особовим складом. Провели пуск, техніку знищили. Через 2 години їде МТ-ЛБ (багатоцільовий транспортер-тягач легкий броньований — ред.). Відпрацювали по МТ-ЛБ — згоріло», — коротко розповідає український військовий Андрій.

За його словами, горіло довго й яскраво. Військовий навіть не очікував, що знищить аж дві цілі за ніч. Це стало справжнім подарунком для бійця, бо стріляв він у свій 25-й день народження.

«Ми стріляємо, і вони (окупанти — ред.) більше не їздять. А тут [вони] думали, що наглість — це друге щастя, але нічого не вийшло у них», — каже військовий.

Ще жодного разу «Стугна» не підводила українських бійців. Стріляють із неї від початку великої війни. Кажуть, що працює навіть краще за іноземні аналоги, бо має "круту оптику", стріляє на більшу дистанцію та береже бійців. А керувати ракетою можна просто з укриття.

«Я навчався на «Джавеліни», але потрапив у розрахунок «Стугни» і не хочу «Джавеліна», тільки «Стугну», — зізнається один з військових.

Унікальність цього українського протитанкового ракетного комплексу в тому, що якщо ворог з повітря виявить «Стугну» і буде стріляти по ній, розрахунок залишиться цілим, адже запуски здійснюють з дистанційного пульту управління.

З цієї зброї на Бахмутському напрямку бійці напалили вже з десяток ворожих машин. Але не про це мріє протитанкіст 30-ї ОМБр їм Князя Острозького Микола Довгонюк: «Хочеться вертоліт».

У цьому контрнаступі навколо Бахмута головне завдання — перебити шляхи постачання ворога. Щоб росіяни не могли доправити своїм ані харчів, ані зброї, ані солдатів. І наші протитанкісти нічними пострілами по ворожих машинах, які везли поповнення в окопи, перебили єдину з доріг.

А без підмоги росіяни в тих окопах довго не протримаються, кажуть солдати. Тож очікують чергового «жесту доброї волі». Шоправда, чи встигнуть втекти окупанти — ніхто не впевнений.

Нагадаємо, 30-та бригада показала, як відбувається наступ на Бахмутщині. Спочатку по ворогу завдаються удари, потім штурмова піхота відбиває у росіян позиції.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: 30 бригада механізована бригада війна фронт протитанкіст 
Матеріали по темі