Місто

«Житомирська політехніка» хоче приєднати до себе медінститут, в обласній раді кажуть – питання не розглядається

24 July 2023, 13:24

Державний університет «Житомирська політехніка» хоче приєднати до себе Житомирський медичний інститут обласної ради: на зборах колективу політехніки 30 червня ректору Віктору Євдокимову доручили «почати процедуру» об’єднання закладів.

Про це Євдокимов розповів на зустрічі в медичному інституті в середині липня. В розпорядженні Житомир.info є запис 2-годинного спілкування ректора політехніки з колективом комунального навчального закладу.

«Якщо ми гіпотетично уявляємо, що приймається таке рішення щодо об’єднання двох закладів освіти, для вас має змінитися лише підпорядкування: ви переходите у державну власність, стаєте структурним підрозділом університету. Ви будете не інститутом Житомирської обласної ради, а інститутом державного університету «Житомирська політехніка»», - пояснював Віктор Євдокимов.

Він розписував світлі перспективи об’єднання для обох закладів та наголошував, що після завершення війни в медичному інституті будуть проблеми з фінансуванням.

«Ми проговорювали цю ситуацію з обласною військовою адміністрацією, з профільним заступником, з керівником фіндепартаменту, ми радилися щодо цього питання – як воно має бути надалі. Якщо ви переходите в державну власність – фінансування буде надходити з державного бюджету... На сьогодні все нормально, немає проблем з фінансуванням з обласного бюджету, але фахівці – економісти, фінансисти – чітко розуміють, що після завершення воєнного стану наповнення до бюджету області, міста і взагалі до місцевих бюджетів скоротиться в рази. Воно суттєво зменшиться за рахунок того, що зникне ПДФО від заробітної плати військовослужбовців», - наголосив ректор політехніки.

Він також запевняв, що був декілька разів у Міністерстві освіти, і саме там отримав пропозицію «проговорити» питання об’єднання політехніки з медінститутом. І якщо таке об’єднання все ж відбудеться, то «Житомирська політехніка» змінить назву.

«Якщо піде відповідний процес, то є велика ймовірність того, це 99%, що буде змінена назва університету, тобто це не буде державний університет «Житомирська політехніка», - сказав Євдокимов.

Наприкінці зустрічі ректор політехніки заговорив про об’єднання всіх університетів Житомира в один.

«Ми винесемо пропозицію про створення ще більш масштабного закладу – єдиного класичного університету. Я думаю, це буде правильне і чудове рішення для всіх колективів, закладів, і багато питань зникне, відпаде тоді само собою», - підсумував зустріч в медичному інституті Віктор Євдокимов.

В Житомирі є три університети – ДУ «Житомирська політехніка», Житомирський державний університет ім.Івана Франка, Поліський національний університет, та два інститути – Житомирський медичний інститут обласної ради та Житомирський вiйськовий інститут iменi С.П.Корольова.

Ситуацію щодо ініціативи «Житомирської політехніки» щодо приєднання медичного інституту 24 липня Житомир.info прокоментував в.о. голови обласної ради Володимир Ширма.

«До обласної ради ніхто не звертався з питаннями стосовно функціонування медичного інституту, ніяких листів чи звернень в обласній раді немає – ні від Кабінету міністрів, ні від Міністерства освіти і науки, ні від керівництва самого університету «Житомирська політехніка». В нас є лише протокол зборів трудового колективу Житомирського медичного інституту. В протоколі є резолюція зборів, де колектив просить не загострювати ситуацію, згоди на приєднання до політехніки колектив не надавав. Наголошується, що ніякої постанови Кабінету міністрів щодо закладів освіти Житомирщини на сьогоднішній день немає. Також є звернення до Віктора Євдокимова, як голови ради ректорів області, ініціювати проведення зустрічі ректорів вищих навчальних закладів Житомира щодо обговорення питання можливого об’єднання вузів», - сказав Володимир Ширма.

Інформація щодо зборів трудового колективу Житомирського медичного інституту була доведена до голів фракції обласної ради.

Нагадаємо, на виборах ректора державного університету «Житомирська політехніка», які відбулися 12 травня 2021 року, переміг нинішній ректор Віктор Євдокимов. Цього разу був безальтернативним кандидатом.

Як повідомляв Житомир.info, на місцевих виборах 2020 року Віктор Євдокимов був обраний депутатом Житомирської міської ради від партії «Слуга народу» і очолив партійну фракцію. Зазначимо, що Євдокимов також балотувався в мери Житомира: посів друге місце, отримавши 7136 голосів (12,56%) і витратив на виборчу кампанію 277 тис. грн власних коштів.

У лютому 2021 ректор «Житомирської політехніки» Віктор Євдокимов став радником на громадських засадах голови Житомирської обласної ради Володимира Федоренка.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: медінститут політехніка Євдокимов ректор університет інститут облрада Ширма 
Матеріали по темі