Економіка

У службі зайнятості розповіли, за якими професіями жителі Житомирської області можуть навчатися на підставі ваучера: є понад 120 пропозицій

26 July 2023, 09:42

На сьогодні у Житомирській області навчання на підставі ваучера можливе за близько 80 робітничими професіями і понад 40 спеціальностями.

Про це 25 липня повідомила Житомирська обласна служба зайнятості.

Ваучер - це документ, що дає право деяким категоріям громадян безоплатно підвищити свій освітньо-кваліфікаційний рівень, пройти перепідготовку чи підвищити кваліфікацію.

Місце навчання можна обирати з-поміж професійно-технічних та вищих навчальних закладів, підприємств, установ та організацій, які мають ліцензію на провадження такого виду діяльності за затвердженим Міністерством економіки Переліком професій, спеціальностей, для навчання за якими може бути виданий ваучер.

«На сьогодні у цьому переліку – близько 80 робітничих професій і понад 40 спеціальностей. Серед професій - такі популярні і затребувані нині, як швачка, тракторист, токар, фрезерувальник, продавець, молодша медична сестра (молодший медичний брат) з догляду за хворими; кухар, кравець, закрійник, робітник фермерського господарства, електромонтер, оператор верстатів з програмним керуванням, верстатник, водій, машиніст, слюсар, оператор котельні, провідник пасажирського вагона, дорожній робітник, складач поїздів, бджоляр та інші», - йдеться в повідомленні.

За інформацією центру зайнятості, до переліку поширених і потрібних нині спеціальностей, як-то агрономія, автомобільний транспорт, ветеринарна медицина, геодезія та землеустрій, психологія, менеджмент, економіка, кібербезпека та захист інформації, у травні цього року (відповідно до наказу Мінекономіки від 11 квітня 2023 року № 2040) додані такі сучасні як комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка, біотехнології та біоінженерія, комп’ютерні науки, мікро- та наносистемна техніка, озброєння та військова техніка, підприємництво та торгівля, терапія та реабілітація, цивільна безпека.

Вартість ваучера не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, на сьогодні - це майже 27 тис. грн. Якщо вартість навчання перевищує цю суму, то роботодавець або фізична особа доплачує різницю самостійно.

На підставі ваучера можна пройти:

  • перепідготовку за робітничою професією;
  • підготовку за спеціальністю для здобуття ступеня магістра на основі ступеня бакалавра або магістра, здобутих за іншою спеціальністю;
  • підготовку на наступному рівні освіти (крім ступеня доктора філософії, кандидата наук та доктора наук);
  • спеціалізацію або підвищення кваліфікації за професіями і спеціальностями.

Довідково: Ваучер видається одноразово. Особа самостійно обирає форму та місце навчання, а також професію або спеціальність, за якою хоче пройти перепідготовку, навчання або підвищення кваліфікації.

Повну інформацію щодо можливостей отримання ваучера на навчання можна отримати в найближчому підрозділі служби зайнятості або на офіційному порталі Державної служби зайнятості в рубриці «Ваучер».

Консультації щодо отримання ваучерів та подальшого навчання на Житомирщині – у відділі активних програм зайнятості обласного центру зайнятості за телефоном: 067-687-98-51.

Нагадаємо, з 15 березня, коли перший у 2023 році житель Житомирщини отримав ваучер на навчання, і станом на 7 липня служба зайнятості видала вже 322 ваучери, які дають право безоплатно підвищити кваліфікацію, пройти перепідготовку чи отримати іншу спеціальність з переліку актуальних на сьогодні.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 26 травня 2023 року жителі Житомирської області вже отримали 170 ваучерів на суму понад 1,5 млн грн на оплату навчання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: центр зайнятості ЦЗ ваучер 
Матеріали по темі