Політика

Деколонізація та дерусифікація: набув чинності закон про заборону пропаганди російської імперської політики

27 July 2023, 16:17

Набрав чинності Закон України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії".

Про це 27 липня повідомила пресслужба Верховної Ради України

«Цей Закон упорядковує процес вилучення російських імперських наративів з публічного простору наших міст», - прокоментував Перший заступник Голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Роман Лозинський

Відповідно до норм Закону у місцевих рад є 6 місяців, щоб вилучити з публічного простору назви та пам’ятники, присвячені російським імперським діячам та географічним об’єктам країни-агресора. Якщо протягом цього строку місцеві ради не виконають норми Закону, такі повноваження перейдуть до голів громад, які повинні їх виконати протягом наступних 3 місяців. Якщо і голови громад не усунуть символіку російської імперської політики, то цю функцію виконають обласні державні адміністрації протягом наступних 3 місяців. Парламент має привести у відповідність до Закону назви населених пунктів, які містять символіку російської імперської політики, а також русифіковані назви. Нові назви мають обрати мешканці громад. Роз’яснення щодо виконання норм цього Закону та щодо належності об’єктів до символіки російської імперської політики надає Український інститут національної пам’яті.

Нагадаємо, 19 липня 2023 року в Коростені Житомирської області виконком прийняв рішення щодо демонтажу окремих елементів, пам’ятників, пам’ятних знаків, написів, що символізують російську імперську політику на території Коростенської міської територіальної громади, відповідно до Закону України “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”», - зазначають у повідомленні.

Як повідомляв Житомир.info, Верховна Рада 3 травня 2023 року проголосувала за закон про демонтаж пам’ятників, які є символами російської імперської політики або комуністичного режиму.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дерусифікація деколонізація закон Верховна Рада топонімія 
Матеріали по темі