Події

Житомирянин, який на військовому кладовищі зняв прапори з могил та забрав лампадку, отримав умовний термін

30 July 2023, 14:03

У Житомирі суд ухвалив вирок місцевому жителю, який наприкінці червня цього року «господарював» на військовому кладовищі: забрав лампадку та зняв прапори з могил полеглих захисників. За скоєне чоловіка засудили до 4 років позбавлення волі з випробуванням строком 2 роки.

Вирок щодо вказаної кримінальної справи за ч. 2 ст. 297 КК України (Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого) Корольовський районний суд м. Житомира ухвалив 12 липня 2023 року. В Єдиному державному реєстрі судових рішень вирок оприлюднили 14 липня.

Обвинувачений – уродженець с. Кам`яний Брід Коростишівського району Житомирської області, непрацюючий, неодружений, раніше не судимий.

З матеріалів суду відомо, що кримінальне правопорушення чоловік скоїв майже опівночі 21 червня 2023 року.

«21 червня 2023 року близько 23 год. 00 хв. ОСОБА_4, перебував на території Смолянського військового кладовища, розташованого по вул. Селецькій, 9 у м. Житомирі, яке відповідно до ст. 2 Закону України «Про поховання та похоронну справу» є місцем поховання. У цей час та за вказаних обставин, у ОСОБА_4 виник умисел направлений на наругу над могилами, осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації або іншої держави, визнаної Верховною Радою України агресором, поєднаний з незаконним заволодінням предметами, що знаходяться на могилі», – йдеться у матеріалах суду.

Тож чоловік підійшов до однієї з могил зняв з флагштока два прапори: прапор України (вартістю 150 грн) та прапор УПА (вартістю 150 грн). З іншої могили правопорушник викрав одну лампадку (вартістю 300 грн), ще з двох також зняв стяг України (вартістю 150 грн) і прапор ЗСУ «95 окрема Десантно-штурмова бригада» (вартістю 250 грн).

«Після чого останній з місця вчинення злочину зник, а предметами, якими незаконно заволодів, розпорядився на власний розсуд», – зазначено у вироку.

Скриншоти з вироку Корольовського районного суду м. Житомира від 12.07.2023 року

У судовому засіданні обвинувачений повністю визнав свою вину і щиро розкаявся.

Врешті, суд ухвалив визнати чоловіка винним у вчиненні злочину та призначити йому покарання у виді 4 років позбавлення волі. Проте на підставі ст. 75 КК України звільнив його від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк два роки.

Скриншот з вироку Корольовського районного суду м. Житомира від 12.07.2023 року

Нагадаємо, 5 липня 2023 року пресслужба ГУНП і з посиланням на інформацію Житомирського районного управління поліції повідомляла, що наприкінці червня цього ж року до поліції зверталися четверо містянок зі сповіщеннями про крадіжки речей з могил їх родичів, загиблих захисників України. Йшлося про лампадки та прапори, встановлені на могилах загиблих воїнів. Причетним до правопорушень виявився 48-річний містянин. Під час слідчих дій у його помешканні поліцейські виявили викрадене майно. Свої вчинки чоловік пояснив тим, що лампадку взяв, аби підготуватися до можливого блекауту, а прапори – як згадку про загиблих воїнів.

Як повідомляв Житомир.info, 29 червня 2023 року на сесії Житомирської міськради інформували, що з бюджету виділяють 470 тис. грн на оплату роботи охоронців Смолянського військового кладовища та створення їм робочого місця. Сергій Сухомлин пояснював це тим, що на військовому кладовищі збільшилися випадки вандалізму.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: наруга кладовище військове кладовище вандалізм могила суд вирок  
Матеріали по темі