Влада

На Конгресі місцевих та регіональних влад при президентові Бунечко та Сухомлин слухали про підготовку до зими та бюджетні пріоритети

31 July 2023, 10:09

Під головуванням президента України Володимира Зеленського в місті Івано-Франківську відбулося засідання Конгресу місцевих та регіональних влад.

Про це 30 липня повідомила пресслужба президента.

«На порядку денному засідання були три теми: енергетика й захист енергетичної інфраструктури України від російських ударів; міжнародна політика, реалізація Української формули миру та підготовка до Глобального саміту миру, гарантії безпеки для нашої держави й початок переговорів про вступ у Європейський Союз; бюджетні видатки на державному та місцевому рівнях», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, Володимир Зеленський акцентував, що бюджет – це завжди дзеркало пріоритетів держави, області, кожної громади. І зараз перший пріоритет усюди в Україні – це оборона.

«Українські воїни та весь наш народ мають відчувати, що українські громади вважають оборону саме першим пріоритетом, як це я сьогодні зазначив. Всі ви бачите пріоритети й потреби бойових бригад, інших наших підрозділів, у яких служать воїни з ваших громад, із кожного міста й села України», – сказав глава держави.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час свого виступу, зокрема, зауважив, що з травня працює створений Урядом штаб з підготовки до опалювального сезону.

«Для відновлення, ремонтів та захисту об’єктів енергетики лише Держагентству з відновлення виділили 10 млрд грн. Також отримуємо допомогу США у розмірі 897 млн доларів – це кошти на генератори, газотурбінні електростанції, трансформатори. Працює європейський Фонд енергетичної підтримки України, в межах якого отримано вже 166 млн євро. Кошти є, важливо вчасно провести всі заплановані заходи», - наголосив очільник Уряду.

Як повідомив Денис Шмигаль, до початку опалювального сезону перед Міненерго стоїть чітке завдання – додати в енергосистему 1,7 ГВт потужності. До кінця року, впродовж листопада-грудня, – додати в систему ще 1,2 ГВт. Ідуть ремонти та захист енергооб’єктів.

Також Глава Уряду зазначив, що в українських газосховищах зберігається 11,7 млрд куб. м газу (80% від запланованих обсягів), а на складах маємо 1,5 млн тонн вугілля із запланованих 1,8 млн тонн.

«Другий виклик – виконання бюджетів на всіх рівнях, фінансова стійкість, пріоритетність видатків. У першому півріччі 2023 року видатки держбюджету склали 1 трлн 786 млрд грн. З цих коштів 819 млрд грн – це безпека та оборона. 264 млрд грн пішло на соціальні допомоги. Медицина, освіта, критична інфраструктура, швидке відновлення – це наступні пріоритети видатків бюджету. Маємо всі підходити дуже відповідально до проектів, які фінансуються з бюджетів різних рівнів. Це стосується і місцевої влади зокрема», - наголосив Денис Шмигаль.

Як відзначив прем’єр-міністр, за пів року Уряд спрямував у місцеві бюджети 92 млрд грн трансфертів. Збережено додаткові 4% ПДФО на рівні громад – це додаткові 15 млрд грн. Для регіонів, де ведуться активні бойові дії, Уряд передбачив додаткову субвенцію в розмірі майже 24 млрд грн, з яких вже виплатив 10,6 млрд грн. Окремо для швидкого відновлення виділено на місця вже більше 20 млрд грн. Доходи місцевих бюджетів за шість місяців зросли на 42,5 млрд грн порівняно з попереднім роком. Залишки коштів на рахунках місцевих бюджетів та бюджетних установ за половину 2023 року збільшились на 54 млрд грн і становлять понад 170 млрд грн.

«За рахунок цих ресурсів органи місцевого самоврядування і надалі мають можливість забезпечувати фінансування пріоритетних і першочергових потреб на місцевому рівні. Наголошуємо на словах «пріоритетні» і «першочергові» в умовах повномасштабної війни», — зазначив очільник Уряду.

Пресслужба президента зазначала, у засіданні безпосередньо взяли участь 98 членів Конгресу, онлайн – іще понад 1500 учасників. На фото з сайту президента видно, що на засіданні були присутні начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко та мер Житомира Сергій Сухомлин.

Про свою участь у Конгресі начальник ОВА поінформував ввечері 30 липня:

Енергетики ні на день не припиняють відновлення електромереж, що постраждали від ракетного терору росіян. Підсилюємо фізичний захист енергооб’єктів.Стан готовності до осінньо-зимового сезону наразі становить понад 60%. Тривають перевірки систем та ремонти. Цьогоріч ще 58 шкіл та садочків провели модернізацію котелень та перейшли на альтернативні види палива. Продовжуємо працювати з громадами, благодійниками та міжнародними партнерами для 100% забезпечення наших медзакладів резервними генераторами. Поповнюємо запаси усіх видів палива.

Знаходимося у постійному діалозі з нашими міжнародними партнерами. Від початку повномасштабного вторгнення росіян лише на обласному рівні вже відбулося близько 100 зустрічей з представниками понад 10 країн. Маємо перші проєкти відбудови зруйнованої інфраструктури з нашими друзями з Естонії. Масштабну гуманітарну підтримку громад, внутрішньопереміщених осіб, сімей з дітьми завдяки співпраці з благодійниками та міжнародними організаціями.

Продовжуємо підтримувати наших військових та посилювати обороноздатність області. Завдяки поступовому відновленню економіки регіону в цьому році заплановано збільшити у 2,7 раза, у порівнянні з попереднім роком, видатки, пов’язані з протидією збройній агресії росії та ліквідацією наслідків війни. Приємно, що за даними системи електронних торгів «Прозорро» Житомирщина є другою за обсягом коштів, спрямованих з різних джерел на закупівлю дронів для Збройних сил України.

Станом на 10:00 31 липня інформації від мера Житомира щодо Конгресу не було.

Нагадаємо, під час засідання Кабінету міністрів 21 липня прем’єр-міністр Денис Шмигаль просив місцеву владу відкласти всі видатки, які сьогодні не на часі, та назвав пріоритети для спрямування коштів. Згодом голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк інформувала, що обговорюється ідея про направлення з місцевих бюджетів певного відсотка доходів на потреби оборони.

Як повідомляв Житомир.info, з початку 2023 року і до 24 липня на «Прозорро» було здійснено 432 закупівлі безпілотників на 775 млн грн, найбільші суми: в Дніпропетровській області – 396,7 млн грн, в Житомирській – 60 млн грн та в Київській – 59,7 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: президент Зеленський Шмигаль конгрес Бунечко бюджет енергетика видатки 
Матеріали по темі