Події

СБУ повідомила про підозру в сепаратизмі колишньому російському спецпризначенцю, який зараз проживає в Радомишлі

31 July 2023, 11:05

На Житомирщині співробітники Служби безпеки викрили чергового інтернет-агітатора, який розповсюджував матеріали із закликами до зміни меж території та державного кордону України.

Про це 31 липня повідомляє управління СБУ в Житомирській області.

«За даними досудового слідства, до протиправної діяльності причетний житель Радомишля-55-річний громадянин держави-агресора. Уродженець воронежа має військове «минуле» - у якості командира снайперського взводу спецпідрозділу «каскад» кдб срср брав участь у бойових діях на території Афганістану. Згодом проходив службу у спеціальному підрозділі швидкого реагування рф (т.зв. СОБР). Після звільнення зі служби на початку 2000-х років росіянин переїхав на Житомирщину, де одружився та отримав посвідку на постійне проживання. Втім, незважаючи на роки проживання в Україні, зловмисник дотримувався проросійської ідеологічної позиції та через особистий акаунт у забороненій соцмережі просував ключові аспекти ворожої пропаганди», - йдеться у повідомленні.

Окрім вже «традиційних» постів у підтримку країни-окупанта і путіна, росіянин систематично розміщував на своїй сторінці маніпулятивні публікації із агітацією щодо змін меж території нашої держави. У них, зокрема, Україна представлена штучно створеною російськими царями і радянськими «кормчими» країною, а наші території – нібито подаровані ними ж «на халяву».

Протиправний характер розміщених росіянином публікацій підтвердило й ініційоване спецслужбою експертне дослідження.

«Співробітники СБУ провели санкціоновані обшуки за місцем проживання фігуранта справи та вилучили мобільний термінал із доказами протиправної діяльності. На телефоні знайдено також листування зловмисника із колишніми товаришами по службі з його зізнаннями про те, із яким нетерпінням він чекає приходу до Радомишля «наших» разом із кадирівцями», - інформує обласне управління Служби безпеки України.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили чоловіку про підозру за ч.ч.1 і 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

За вчинене йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Оперативні та слідчі дії проводили співробітники Управління СБ України в Житомирській області за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці травня 2023 року Бердичівський міськрайонний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором та 58-річним мешканцем м. Бердичева, якого обвинувачували за ч.ч. 1, 2 ст. 110 ККУ: 5 років позбавлення волі без конфіскації майна з випробуванням протягом трьох років іспитового строку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сепаратизм СБУ Радомишль рф 
Матеріали по темі