Суспільство

Понад сотні жителям Житомирської області вже погодили виплати за програмою єВідновлення на суму 10 млн грн

31 July 2023, 11:43

На сьогодні в Житомирській області нараховується 4814 об’єктів, пошкоджених внаслідок російської збройної агресії. Наразі відновлено 50% від загальної кількості – це 2437 об’єктів.

Про це 29 липня на майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА розповіла перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко.

«Ми продовжуємо відновлювати інфраструктуру Житомирщини, яка зазнала пошкоджень внаслідок ракетно-бомбових ударів росіян та атак території області дронами-камікадзе. Сьогодні нараховується 4814 об’єктів, пошкоджених внаслідок російської збройної агресії. Наразі відновлено 50% від загальної кількості, а це 2437 об’єктів. Також звертаю увагу громадян, будівлі яких зазнали пошкоджень або руйнування. З травня місяця поточного року працює система єВідновлення, через яку жителі громад можуть отримати компенсацію для самостійного відновлення оселі. На сьогодні з використанням електронної публічної послуги жителями області подано 268 заяв на отримання компенсації для відновлення житла, яке має незначні пошкодження. Комісіями, які створено в територіальних громадах для розгляду заяв, погоджено виплати на відновлення 116 приватних житлових будинків на суму 10 млн грн», - зазначила Наталія Остапченко.

Вона також розповіла, що вже вдалося відновити 450 із 793 об’єктів, які зазнали пошкоджень у Чуднівській та Вільшанській громадах внаслідок атаки «шахедами» в липні.

«В останні тижні липня ворог атакував Житомирщину дронами-камікадзе. Внаслідок удару «шахедами» постраждав інфраструктурний об’єкт та пошкоджено 793 об’єкти в Чуднівській та Вільшанській громадах. Керівництвом ОВА в перші години після атаки було проведено позачергове засідання обласної комісії з питань ТЕБ та НС щодо ліквідації наслідків обстрілів, на якому було вирішено терміново надати допомогу місцевому населенню. На сьогодні частково вдалося відновити 450 об’єктів різної форми власності. У Вільшанці відновлено покрівлі усіх приватних житлових будинках. Місцевою владою на ремонт покрівель було виділено майже 1700 листів шиферу. Наразі ремонтуються господарські будівлі, а також інші об’єкти, які зазнали незначних пошкоджень. У Чуднівській громаді місцева влада також активно співпрацює з мешканцями щодо обстеження житлових будинків та першочергової ліквідації наслідків повітряних атак. У першу чергу відновлюються покрівлі, на ремонт яких громадянам виділено близько 980 листів шиферу. За потреби жителі забезпечують плівкою або склом», - додала Остапченко.

Нагадаємо, під ранок 19 липня 2023 року Житомирську область атакували запущені росією «дрони-камікадзе», за інформацією начальника ОВА постраждав інфраструктурний об'єкт, є пошкодження приватних домогосподарств. Станом на 20 липня 2023 року в Чуднівській громаді нарахували більш ніж 500 пошкоджених будинків, 4 об’єкти критичної та 10 об’єктів соціальної інфраструктури. Станом на 21 липня в Житомирській області продовжували фіксувати руйнування, які спричинила атака «шахедів» 19 липня 2023 року. Начальник ОВА також зазначав, що наразі в області внаслідок ракетно-бомбових ударів росіян та атак дронами-камікадзе пошкоджено та зруйновано вже понад 4800 об’єктів – 85% пошкоджених будівель в області – це житло мирних громадян, решта – це переважно об’єкти соціальної інфраструктури.

Як повідомляв Житомир.info, починаючи з 10 травня 2023 року у застосунку «Дія» доступна нова послуга єВідновлення: українці, чиї домівки постраждали через бойові дії, можуть подати заяву і отримати грошову допомогу на ремонт житла. У Житомирській міській раді з 22 травня запрацювала комісія з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені обʼєкти нерухомого майна внаслідок ворожих атак. Наприкінці травня Кабмін затвердив порядок подачі документів за державною грошовою допомогою на здійснення поточних ремонтів: відтепер для її отримання можна також звертатися до Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП), до органів соціального захисту та нотаріусів.

Станом на 21 червня 2023 року до єВідновлення жителі Житомирської області подали майже 150 заяв на виплату компенсації для відновлення житла.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: єВідновлення житло компенсація Дія Остапченко руйнування 
Матеріали по темі