Здоров'я

Нарада в МОЗ: кожна кластерна лікарня повинна мати сучасне відділення реабілітації, а незадіяні «швидкі» треба віддати військовим медикам

3 August 2023, 09:38

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко під час селекторної наради з головами обласних, Київської міської військових адміністрацій наголосив, що кожна кластерна лікарня повинна мати сучасне безбарʼєрне відділення реабілітації.

Про це 2 серпня повідомляє пресслужба МОЗ.

«Українська доктрина, орієнтири якої представив Президент України під час виступу у Верховній Раді з нагоди 27-ї річниці прийняття Конституції України, чітко окреслює основні напрями, в яких має спільно рухатись центральна і місцева влада. Що стосується медичної сфери, то ключові задачі – це реалізація політики героїв шляхом розбудови мережі безбарʼєрних закладів якісної реабілітації в сфері охорони здоров’я та створення можливостей надавати сучасні медичні послуги. Маємо працювати над цим вже зараз. Навіть в умовах повномасштабної війни МОЗ продовжує закуповувати та постачати в лікарні дороговартісне обладнання. Проводимо навчання фахівців з реабілітації. Прошу керівників медзакладів зі свого боку забезпечити належні умови для комфортного перебування пацієнтів в самих лікарнях із урахуванням стандартів безбарʼєрності», – зазначив Віктор Ляшко.

Міністр зауважив, що в кожній кластерній та надкластерній лікарні, яка включена до спроможної мережі госпітального округу, має бути сучасне безбарʼєрне відділення реабілітації орієнтовно на 30-60 ліжок. Майже в кожному медзакладі наразі є можливість провести модернізацію палат, аби пацієнти проходили лікування у комфортних умовах. Про це свідчать залишки коштів на рахунках лікарень, рівень яких становить 23,5 млрд грн. Відповідну інформацію під час наради представила голова Національної служби здоровʼя України Наталія Гусак. Там, де такої можливості немає, має підключитися місцева влада.

«Бюджети громад наразі суттєво зросли через значні суми ПДФО, що забезпечуються відрахуваннями із грошового забезпечення військовослужбовців. Їх відповідальність – витрачати ці кошти раціонально. Пріоритети витрат місцевих бюджетів – це про справжнє ставлення громади до своїх героїв. Дякувати військовим слід не бруківкою, а якісною реабілітацією в сучасних умовах», – наголосив міністр.

Розробляючи проекти реконструкції реабілітаційних відділень в лікарнях, важливо передбачити 1-2 ліжка для догляду за апалічними хворими.

Також в ході селекторної наради обговорили стан виплат заробітних плат для медичних працівників. У порівнянні з січнем, станом на червень рівень заробітної плати як лікарів, так і медсестер зріс. Регіони-лідери за показниками середньої зарплати: Чернігівщина, Хмельниччина, м. Київ, Волинь, Вінниччина. Окремо зупинилися на випадках, коли в деяких медзакладах різниця між заробітною платою лікарів та керівника є дуже значною.

Ще одним пунктом порядку денного було питання інвентаризації медичного транспорту у закладах цивільної медицини та передача автівок, що не використовуються, для потреб військової медицини. За час повномасштабної війни МОЗ коштом державного бюджету, у рамках спільних проектів з міжнародними партнерами та у якості гуманітарної допомоги закупило та поставило в медичні заклади понад 1 300 «швидких». Деякі з них стоять у відносно безпечних областях і ніяк не задіяні, в той час коли на прифронтових територіях в автівках є гостра потреба. Міністр дав доручення провести інвентаризацію транспорту на місцях та передати їх для потреб медичної евакуації військовослужбовців.

Нагадаємо, станом на кінець липня 2023 року МОЗ погодило в Житомирській області 6 надкластерних обласних медзакладів і 5 кластерних – в Житомирі та трьох райцентрах.

Як повідомляв Житомир.info, в червні 2021 року житомирський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф отримав 45 сучасних спеціалізованих автомобілів, які були придбані за кошти НСЗУ та МОЗ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МОЗ лікарня реабілітація швидка допомога Ляшко НСЗУ  
Матеріали по темі