Суспільство

Чому освітянам доведеться повернути до бюджету кошти, отримані за програмою «єПідтримка»

3 August 2023, 12:32

Заклади, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки України, отримали лист про необхідність повернення співробітниками бюджетних коштів, виплачених їм навесні 2022 року в межах програми «єПідтримка».

Про це 3 серпня повідомляє пресслужба МОН.

Програма «єПідтримка» на початку повномасштабного вторгнення була швидким рішенням уряду, щоб надати допомогу громадянам у зв’язку із втратою частини заробітної плати (доходу), робота (економічна діяльність) яких була тимчасово зупинена внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні.

«Серед умов надання виплати було чітко зазначено, що допомога надається особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту) і не є працівниками бюджетних установ, фонду загальнообов’язкового державного страхування. Працівники сфери освіти не підпадали під цю категорію, адже вони не втрачали роботу і продовжували отримувати заробітну плату з бюджету. Попри це деякі з них подали заявку на виплату 6500 грн через програму «єПідтримка»», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що зараз Урядом ініційовано повернення неправомірно отриманих коштів працівниками бюджетних установ, зокрема і зі сфери управління Міністерства освіти і науки України. Тому МОН надіслало інформаційні листи керівникам закладів, установ, підприємств, що належать до сфери його управління, про необхідність повернення коштів співробітниками.

Згідно з інформацією Мінекономіки, станом на 29.06.2023 кошти не повернули 3247 працівників бюджетних установ сфери науки і освіти.

Як повідомляв Житомир.info, на початку березня 2022 року президент Володимир Зеленський заявив, що громадяни, які через війну втратили можливість працювати, отримають по 6,5 тис. грн без жодних умов. Станом на 22 березня було вже перераховано понад 7,6 млрд грн для допомоги українцям, які втратили роботу через війну та знаходяться на територіях, де ведуться найактивніші бойові дії. 26 березня Кабінет міністрів визначив, що 31 березня 2022 року є останнім днем подання запитів для отримання допомоги в рамках програми «єПідтримка».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МОН єПідтримка освіта кошти 
Матеріали по темі