Влада

Скільки у Житомирській області зруйновано та пошкоджено житла і які громади затягують розгляд звернень на отримання компенсації

7 August 2023, 11:01

Про відновлення зруйнованих та пошкоджених ворогом об’єктів в області та про компенсацію за житло, що було повністю зруйновано під час бомбардувань, на брифінгу розповіла перша заступниця начальника Житомирської обласної військової адміністрації Наталія Остапченко.

Про це 6 серпня повідомила пресслужба ОВА.

«Повністю зруйновано в Житомирській області 165 приватних житлових будинків: 13 – у Житомирській, 9 – у Коростенській, 59 – у Малинській, 60 – у Народицькій, 22 – в Овруцькій, 2 – у Станишівській громадах. Також 2 багатоквартирних будинки в місті Житомира на 122 квартири. З 1 серпня 2023 року стартував новий етап програми єВідновлення: українці зможуть отримати компенсацію за зруйноване житло та придбати нову домівку у забудовника чи на вторинному ринку. Для того, щоб отримати сертифікат на придбання житла потрібно: буди одноосібним власником зруйнованого житла; зареєструвати майно в державному реєстрі речових прав якщо воно не зареєстроване; мати нерухомість на підконтрольній Україні території, де не ведуться бойові дії; подати повідомлення про пошкодження майна в «Дії» або через ЦНАП; подати заяву про єВідновлення у мобільному застосунку «Дія»; чекати, поки комісія опрацює заяву», - сказала Наталія Остапченко.

Вона зазначила, що комісії почнуть опрацьовувати подані заяви з 15 серпня 2023 року.

Щодо пошкодженого майна, то станом на початок серпня 2023 року в області нараховувалося 4814 об’єктів, пошкоджених внаслідок російської збройної агресії. З них відновлено 2447 об’єктів або 51% від загальної кількості.

«Заявки на компенсацію витрат для відновлення пошкоджених будинків приймаються з 10 травня 2023 року. Станом на 2 серпня з використанням послуги єВідновлення в області подано 299 заяв для отримання компенсації для відновлення житла, яке має незначні пошкодження. Комісіями, які створені в територіальних громадах для розгляду заяв, погоджено виплати на відновлення 127 будинків та квартир на суму 12 млн грн. Разом із цим мають місце випадки, коли комісії відмовляють у виплаті компенсації. Це передусім так звані «фейкові» заяви, коли житло не пошкоджене, або пошкоджене з причин, не пов’язаних з російською збройною агресією, або ж якщо власники на момент обстеження відновили житло власними силами. Наразі прийняте рішення про відмову у виплатах по 28 заявам», - повідомила перша заступниця начальника ОВА.

Наталя Остапченко також назвала громади, де найбільша кількість нерозглянутих заяв, які б мали бути розглянути у 30-денний термін.

«У Малинській громаді із 605 заяв, що надійшли до комісії, досі не прийняте рішення про 45 з них, 31- розгляд зупинено, 7 – в обробці, 7 – очікують обробки. В коростенській громаді не розглянуто 9 заяв із 21. У Житомирській громаді не прийняте рішення щодо 17 заяв з 62, з яких у трьох закінчився нормативно визначений термін розгляду. У Гладковицькій громаді з 10 заяв необроблені 7. У Глибочицькій громаді єдина подана заява від 9 червня ще досі не опрацьована. У Тетерівській, Радомишльській, Високівській та Черняхівській громадах по одній заяві, однак вони не опрацьовані комісіями», - зазначила Остапченко.

Перша заступниця начальника ОВА також нагадала про наслідки влучання «шахедів» у двох громадах.

«Внаслідок влучання БПЛА 19 та 25 липня 2023 року пошкоджено майже 800 об’єктів на території Вільшанської та Чуднівської громад, більшість з яких – об’єкти житлового фонду. Власниками пошкодженого житла подано 24 заяви на компенсацію, однак вони все ще не опрацьовані відповідними комісіями», - наголосила Наталія Остапченко.

Вона нагадала, що несвоєчасний розгляд заяв громадян призведе до адміністративної відповідальності голів громад та їх посадових осіб. А громадяни, чиї заяви не опрацьовані в 30-денний термін, мають право звернутися до суду.

Наприкінці перша заступниця начальника ОВА перерахувала громади, де оперативно опрацьовують заяви громадян: Народицька, Овруцька, Станишівська, Брусилівська, Олевська, Ушомирська.

Нагадаємо, станом на кінець липня в Житомирській області комісіями були погоджені виплати на відновлення 116 приватних житлових будинків на суму 10 млн грн.

Як повідомляв Житомир.info, під ранок 19 липня 2023 року Житомирську область атакували запущені росією «дрони-камікадзе», за інформацією начальника ОВА постраждав інфраструктурний об'єкт, є пошкодження приватних домогосподарств. Станом на 20 липня в Чуднівській громаді нарахували більш ніж 500 пошкоджених будинків, 4 об’єкти критичної та 10 об’єктів соціальної інфраструктури. Уночі 25 липня Житомирська область зазнала атаки «шахедами», внаслідок цього, за інформацією начальника ОВА, постраждав інфраструктурний об'єкт.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: компенсація єВідновлення житло обстріл Остапченко відбудова комісія  
Матеріали по темі