Економіка

Нардеп розповів про ситуацію на Житомирському лікеро-горілчаному заводі, який будуть готувати до приватизації

8 August 2023, 14:17

Діяльність Житомирського лікеро-горілчаного заводу зараз фактично призупинена, але банкрутства не буде, буде приватизація.

Про це 8 серпня 2023 року повідомив народний депутат від Житомирської області Богдан Кицак, який ініціював розгляд ситуації ЖЛГЗ на засіданні Комітету з питань економічного розвитку.

«Проблема полягала у тому, що діяльність заводу на даний момент фактично призупинена. Завод є в управлінні Державного управління справами. Яка причина? Неефективне управління, тіньовий ринок, подорожчання сировини. Який вихід із ситуації? Банкрутства не буде. Завод візьме 20 млн грн кредиту на обігові кошти, погашення частини наявних боргів та погашення заборгованості по заробітній платі. Найближчі 2 тижні буде передача заводу на Фонд держмайна, де розпочнеться підготовка до приватизації», - йдеться у повідомленні.

Зауважимо, що за результатами січня-вересня 2021 року вісім підприємств Державного управління справами (ДУС) отримали збитки, найзбитковішим був Житомирський лікеро-горілчаний завод.

Нагадаємо, указом від 29 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський надав ДУС дозвіл передати Житомирський лікеро-горілчаний завод Фонду держмайна для подальшої приватизації.

Як повідомляв Житомир.info, у 2014 році колектив ДП «Житомирський лікеро-горілчаний завод» виступив проти приватизації підприємства, неодноразово проводив акції протесту, не пускав на територію нових директорів, яких призначали в ДУС, і в травні 2014 «тримав оборону». У червні 2014 міськрада прийняла лікеро-горілчаний завод у власність територіальної громади. Через місяць новий керівник Державного управління справами Сергій Березенко скасував розпочатий Сергієм Пашинським процес приватизації Житомирського ЛГЗ.

25 листопада 2019 року колектив Житомирського лікеро-горілчаного заводу направив звернення президенту, прем’єр-міністру України та керівнику Державного управління справами з проханням негайно втрутитись в ситуацію, яка склалася на заводі. Депутати Житомирської міської ради 27 листопада висловили готовність прийняти у комунальну власність Житомирський лікеро-горілчаний завод. Після цього мер Сергій Сухомлин та депутати міськради зустрілися із колективом ЖЛГЗ. На сесії обласної ради 18 грудня депутати порушили питання про роботу лікеро-горілчаного заводу й начальник юридичного відділу підприємства повідомив про навмисне доведення ЖЛГЗ до банкрутства, бо підприємство підпадає під приватизацію, й через борги завод може з 1 січня 2020 року припинити свою роботу. 23 грудня 2019 року голова облради створив робочу групу, яка мала вивчити питання доведення до банкрутства державного підприємства «Житомирський лікеро-горілчаний завод». На початок лютого 2020 року працівникам ДП «Житомирський лікеро-горілчаний завод» виплатили заборговану зарплату за жовтень та листопад і частково за грудень 2019 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЖЛГЗ лікеро-горілчаний завод приватизація банкрутство нардем Кицак ДУС 
Матеріали по темі