Події

Начальниці Житомирської митниці та її спільникам, яких у березні викрили на системній корупції, повідомили про підозру

15 August 2023, 11:24

Працівники ДБР завершили досудове розслідування відносно організованої групи, яку очолювала начальниця Житомирської митниці. Зловмисники систематично вимагали та отримували хабарі від комерсантів при розмитненні товарів.

Про це 15 серпня повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань.

«Організована група була створена високопосадовицею у грудні 2022 року. Схема полягала у сприянні підприємцям, які хотіли уникнути штучних перешкод під час проходження митних формальностей за певну плату. До групи входило також двоє спільників – начальник одного з відділів та митний брокер. Вони мали підшуковувати «клієнтів», приймати від них гроші та передавати їх начальниці митниці. Високопосадовиця особисто контролювала кожну оборудку, зокрема погоджувала модель комунікації з підприємцями, вказувала у якій спосіб передавати гроші тощо. Організаторка ОЗГ віддавала перевагу бізнесменам, які ввозили дороговартісний товар. Разовий «внесок» становив від 350 до 1 тис. доларів США, в залежності від вартості партії. Серед імпортованих товарів були електрогенератори, велосипеди та аксесуари до них, нитки тощо», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що у березні 2023 року ДБР спільно із Київською міською прокуратурою та СБУ ліквідувало діяльність цієї організованої злочинної групи.

Наразі начальниці Житомирської митниці та її спільникам повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди службовою особою, яка займає відповідальне становище - ч. 3 ст. 368 КК України.

Санкція статті передбачає позбавлення волі до 10 років з конфіскацією майна.

Після завершення ознайомлення підозрюваними із матеріалами справи, кримінальне провадження буде скеровано до суду.

Процесуальне керівництво здійснює Київська міська прокуратура.

Як повідомляв Житомир.info, надвечір 30 березня 2023 року соцмережами ширилося відео затримання в Житомирі на вулиці Перемоги довіреної особи начальниці Житомирської митниці. Вранці 31 березня СБУ повідомила про припинення масштабної корупційної схеми на Житомирській митниці: керівництво установи систематично «обкладало даниною» місцевих бізнесменів, які імпортували в Україну різноманітні товари. Цього ж дня у ДБР розповіли про схему на Житомирській митниці: за окрему плату оформлювали ввезені автомобілі за нульовою ставкою, бюджет втратив понад 2 млн грн. За рішенням суду очільниці Житомирської митниці обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 805 тис. грн, керівнику відділу – тримання під вартою із заставою 805 тис. грн, митному брокеру – тримання під вартою із заставою 671 тис. грн.

Довідково: в червні 2021 року переможцем конкурсу на посаду начальника Житомирської митниці стала Ільїнська Ольга Анатоліївна, яка на початку своєї трудової кар’єри майже 9 років працювала в житомирській школі №22: лаборант кабінету хімії, старша піонервожата, вчитель російської мови.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: митниця корупція хабар Ільїнська прокуратура ДБР підозра 
Матеріали по темі