Здоров'я

На Житомирщині працює мобільна гінекологічна бригада: як до неї звернутися

16 August 2023, 13:45

Зробити УЗД, пройти плановий профілактичний огляд гінеколога, чи отримати кваліфіковану гінекологічну допомогу в невеликому або віддаленому населеному пункті. Ще рік тому все це зробити було нереально: мешканки віддалених містечок та сіл Житомирщини мусили їхати в обласний чи районний центр, витрачаючи багато часу та коштів на дорогу. Часто саме це ставало причиною зволікання з візитом до лікаря і, відповідно, причиною хвороб, що прогресують або ускладнень.

Та вже на початку 2023 року за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, у регіоні запрацювала мобільна гінекологічна бригада, що надає медичні послуги з питань сексуального і репродуктивного здоров’я тим, хто в силу різних обставин не може отримати їх в лікарні.

Розповідаємо, де працюють та які послуги надають мобільні бригади, а також як мешканкам Житомирської області та тимчасово переміщеним жінкам отримати допомогу.

Послуги мобільних гінекологічних бригад

Мобільні гінекологічні бригади працюють уже у 22 областях України. За час їхньої роботи медики провели понад 84 тисячі консультацій, переважній більшості пацієнток вперше встановили діагнози. Отримати допомогу можуть усі українки, насамперед з уразливих груп населення: жінки з інвалідністю, вимушені переселенки, літні люди, малозабезпечені особи, жительки віддалених від обласних центрів громад тощо.

Зазвичай мобільна гінекологічна бригада складається з акушера-гінеколога, лікаря ультразвукової діагностики, акушерки та водія.

Мобільні гінекологічні бригади надають такі послуги:

  • медичний огляд гінеколога;
  • УЗД-дослідження;
  • електрокардіограма;
  • консультація з питань жіночого здоров’я, зокрема щодо до- та післяпологового періоду (здоров'я матері, грудне вигодовування та догляд за дитиною);
  • консультація з питань ВІЛ-інфекцій та захворювань, що передаються статевим шляхом;
  • медична та соціально-психологічна підтримка постраждалих від домашнього та інших видів насильств, зокрема пов’язаних із війною.

Послуги та консультації такі бригади надають безоплатно та конфіденційно, а ще вони оснащені зручним інклюзивним обладнанням.

На Житомирщині мобільна бригада працює на базі Житомирського обласного перинатального центру. Працівники бригади приїжджають до різних населених пунктів зі своїм діагностичним обладнанням та витратними матеріалами. Також бригада має із собою тести для визначення гепатитів, сифілісу, ВІЛ та рівня цукру в крові.

Медична директорка Обласного перинатального центру Житомирської облради Олена Астрейко каже, що медики виїжджають 20 разів на місяць.

«За один виїзд лікарі оглядають від 15 до 20 пацієнтів. Щоб огляди були ефективними, щоб медики могли дати заключення і рекомендації – потрібен час. Іноді приходить більше людей, ми нікому не відмовляємо і оглядаємо всіх. У деяких пацієнток фіксували підозри на рак, тому їх скеровували до закладів, які надають спеціалізовану медичну допомогу», розповіла вона.

Під час оглядів у жінок беруть контактний телефон, аби пізніше повідомити про результати аналізів. Значну кількість патологій виявляють при первинних оглядах. Зокрема, йдеться про захворювання жіночих статевих органів, різні анатомічні опущення, а також хвороби, які не повʼязані зі статевою сферою: шкірні захворювання, гепатити, підвищення рівня цукру.

Важливість профілактичних оглядів

Часто жінки звертаються до гінеколога лише тоді, коли виникають проблеми чи так званий «крайній випадок». Однак слід памʼятати, що кожна жінка має проходити профілактичний огляд у гінеколога один чи два рази на рік. Це надзвичайно важливо, оскільки дозволяє на ранніх стадіях виявити найбільш розповсюджені проблеми, що загрожують жіночому здоров’ю, вчасно вжити заходів, щоб зупинити розвиток хвороби та запобігти ускладненням.

Як наголошує Вікторія Матевощук, менеджерка з комунікацій благодійного фонду «Інститут Розвитку Сім'ї та Дитини», одного з імплементаційних партнерів проєкту, мешканці селищ не завжди можуть приїхати в місто для профілактичного огляду. Крім того, іноді у невеликих населених пунктах лікарі просто не мають сучасного діагностичного обладнання, щоб надати кваліфіковану допомогу людині з їхньої громади.

«Ми бачимо, що через війну у деяких жінок є проблеми, пов’язані з психологічним станом, що відображаються на функціях жіночого здоров’я. Вони були позбавлені медичної допомоги ще через Covid-19, потім уже через повномасштабну війну.

Такі жінки особливо потребують планових профілактичних оглядів лікарів різних спеціалізацій. Адже часто вони не мають ані психологічного, ані фізичного ресурсу, щоб спеціально приїхати на огляд у місто. Важливо, що мобільні бригади можуть приїхати у місце їхнього проживання, щоби провести профілактичний огляд і вчасно запобігти розвитку хвороби», зазначає Вікторія Матевощук.

Певне лікування медики мобільної бригади можуть призначити на місці. Однак, якщо мають підозри щодо злоякісних процесів або захворювань, що потребують стаціонарного лікування, оперативного втручання чи постійного обліку в лікаря, скеровують жінок до спеціальних медичних закладів.

«Часто жінки звертаються без особливих скарг, але на огляді лікарі виявляють певні проблеми зі здоров’ям. Ми бачимо великий запит на роботу цих бригад в усіх областях, тому медики продовжують працювати і надалі. Віримо, що робота мобільних бригад забезпечить жінкам якісний рівень медичної допомоги в місцях їхнього проживання. Адже добре самопочуття та здоров’я жінки, мами це добрий стан здоров’я дитини та майбутнє нашої країни», підсумувала Вікторія.

Контакти та графік роботи мобільних гінекологічних бригад

Виїзд мобільних бригад Житомирщини відбувається за графіком, що розпланований на місяць наперед. Ознайомитися з ним можна тут.

Також Фонд ООН у галузі народонаселення створив телефонну лінію сексуально-репродуктивного здоров'я. За номером 3033* можна отримати детальну інформацію про роботу мобільних гінекологічних бригад та первинну консультацію профільного фахівця чи фахівчині щодо здоров’я жінки.

На лінію можуть зателефонувати пацієнтки, які потребують консультації щодо жіночого здоров’я та хочуть дізнатися: до якого лікаря звернутися в конкретній ситуації, де знайти контакти гінекологів чи гінекологічних мобільних бригад у місці перебування, що, зокрема, актуально для вимушених переселенок. Також на телефонну лінію можуть звернутись лікарі різних спеціалізацій, щоб проконсультуватись із провідними акушерками-гінекологинями.

Гінекологічні кабінети безбарʼєрного доступу

Нагадаємо, що в Україні також працює 86 гінекологічних кабінетів безбарʼєрного доступу. Там місцеві мешканки чи переселенки, що постраждали від гендерно зумовленого насильства, можуть отримати кваліфіковану медичну та психологічну допомогу.

Ці кабінети функціонують на базі приймальних і гінекологічних відділень, жіночих консультацій обласних, районних або місцевих лікарень, міських перинатальних центрів. Вони облаштовані сучасним медичним обладнанням з урахуванням потреб людей з інвалідністю.

Кабінети безбар’єрного доступу працюють цілодобово, допомогу там можна отримати конфіденційно та безоплатно.

Перевагою та особливістю таких кабінетів є сучасне оснащення, необхідні препарати й засоби для захисту репродуктивного здоров’я, профілактики статевих інфекцій та ВІЛ/СНІД.

Ці сервіси допомагають виявити приховані випадки насильства та запобігають їх можливому повторенню, а також полегшують перехід тих, хто постраждав до інших служб, які надають необхідну допомогу.

На Житомирщині гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу працюють на базі таких медичних закладів:

  • Лiкарня №1 (м. Житомир, вул. В. Бердичівська, 70);
  • Бердичівська міська лікарня (м. Бердичів, вул. Здоров’я, 1);
  • Коростенська центральна міська лікарня (м. Коростень, вул. М. Амосова, 8);
  • Звягельська багатопрофільна лікарня (м. Звягель, вул. Н. Оржевської, 13);
  • Хорошівська лікарня (м. Хорошів, вул. Ринкова, 3Б).

Детальну інформацію про роботу цих та інших кабінетів можна отримати у реєстратурі медичного закладу або за номером 3033*.

*Лінія працює щодня з 9:00 до 18:00, дзвінки з мобільних операторів та міських номерів по Україні безоплатні.

Мобільні гінекологічні бригади та гінекологічні кабінети безбарʼєрного доступу працюють у рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Європейського союзу (ЕСНО), Міністерства закордонних справ Данії, Франції та Республіки Корея.

Яна Радченко

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гінекологіія гінекологічна бригада Яна Радченко 
Матеріали по темі