Суспільство

Екологи підрахували збитки за фактом загибелі риби на річці біля Житомира: становлять більш ніж пів мільйона гривень

18 August 2023, 09:38

Збитки від загибелі риби у р.Гуйва у Житомирському районі перевищили пів мільйона гривень.

Про це 17 серпня повідомила Державна екологічна інспекція Поліського округу.

«9 серпня 2023 року інспектори з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу, оперативно реагуючи на лист від Житомирського рибоохоронного патруля, виїхали в район околиць с.Гуйва Житомирського району для відбору проб води у річці Гуйва з метою проведення лабораторних досліджень показників складу та властивостей води для встановлення ймовірної причини загибелі водних біоресурсів. Проведені фахівцями Відділу інструментально-лабораторного контролю лабораторні дослідження засвідчили перевищення показників вмісту заліза – в 1,4 рази, хімічного споживання кисню (ХСК) – в 1,8 рази, біологічного споживання кисню (БСК) – в 2,3 рази. Вміст кисню у воді нижче норми – 3,8 мг/дм 3 при нормі не менше 6 мг/дм 3 за межами населеного пункту. За наданими Житомирським рибоохоронним патрулем матеріалами (акт обстеження берегової лінії з зазначенням кількості загиблої ради за видами) спеціалісти Інспекції провели розрахунок шкоди, заподіяної рибному господарству внаслідок загибелі водних біоресурсів. Розрахунок був проведений по прямих збитках за кількістю загиблих біоресурсів та по збитках від втрати потомства», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що загальна сума заподіяних збитків склала 562 364 грн.

Матеріали з результатами досліджень та обрахованою сумою шкоди, нанесеної довкіллю, скеровані до правоохоронних органів для вжиття заходів реагування в межах компетенції.

Лист-відповідь направлено на адресу Житомирського рибоохоронного патруля.

Нагадаємо, 9 серпня інспектори з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу виявили на річці Гуйва виявили мор риби через низький рівень кисню у воді: лабораторні дослідження засвідчили, що вміст кисню у воді нижче норми – 3,8 мг/дм3 при нормі не менше 6 мг/дм3.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: екологічна інспекція мор риба екологія еколог Гуйва збитки 
Матеріали по темі