Економіка

По заяві фізичної особи АТ «Житомиробленерго» оштрафували за зловживання монопольним становищем

22 August 2023, 13:05

Адміністративна колегія Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 21 серпня 2023 року своїм рішенням визнала дії АТ «Житомиробленерго» порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.

Про це повідомляє пресслужба АМКУ.

«Північне МТВ АМКУ здійснило розгляд заяви фізичної особи щодо можливого ущемлення його інтересів акціонерним товариством «Житомиробленерго». Оскільки викладені у заяві обставини містили ознаки порушення, передбаченого пунктом 2 статті 50 та пунктом 1 частини другої статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції», - зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку послуг з розподілу електричної енергії у межах території ліцензійної діяльності АТ «Житомиробленерго», розпорядженням адміністративної колегії Відділення від 06.04.2023 № 60/35-рп/к було розпочато справу. Під час розгляду зазначеної справи було доведено, що АТ «Житомиробленерго» у період з 2021 року по лютий 2023 року, займало монопольне (домінуюче) становище на ринку послуг з розподілу електричної енергії у межах території ліцензійної діяльності АТ «Житомиробленерго» з часткою 100% та не мало жодного конкурента на цьому ринку. У зазначений період АТ «Житомиробленерго» під час укладення договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії висувало до замовників послуг (а саме – заявнику) вимогу з надання додаткових документів, що не передбачено пунктом 2.1.8. Правил роздрібного ринку електричної енергії затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики то комунальних послуг від 14.03.2018 № 312. Без надання такого переліку документів споживач не міг отримати послугу», - йдеться у повідомленні.

Оскільки відмова в укладанні договору призвела до ущемлення інтересів заявника, такі дії АТ «Житомиробленерго» рішенням Адміністративної колегії Відділення було визнано зловживанням монопольним (домінуючим) становищем. Порушника оштрафовано на 40 тис. грн.

Нагадаємо, у вересні 2018 року Антимонопольний комітет оштрафував АТ «Житомиробленерего» за нав’язування споживачам лічильників певної марки.

Як повідомляв Житомир.info, в березні 2023 року адміністративна колегія Північного МТВ АМКУ прийняла рішення, яким визнала окремі дії КП «Житомирське обласне МБТІ» зловживанням монопольним (домінуючим) становищем: порушення полягало у встановленні у 2020-2022 роках завищеної вартості послуг з виготовлення довідки про наявність зареєстрованого права власності на об’єкт нерухомості, після штрафу вартість знизили майже втричі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: АМКУ обленерго штраф монополіст Житомиробленерго  
Матеріали по темі