ДОПОМОГА

В Україні створили гру для дітей, яка допоможе впоратися зі стресом

22 August 2023, 15:10

Дитяча психологиня Світлана Ройз і ГО «Смарт освіта» створили терапевтичну гру «Невидимі дари: знаходь свою силу», яка спрямує учасників до рефлексії, самопізнання та емоційного зцілення.

Про це 22 серпня повідомляє «НУШ» з посиланням на ГО “Смарт освіта”.

Безплатно завантажити та роздрукувати гру можна за посиланням.

«Невидимі дари» розраховані на дітей віком від 3 до 10 років. Гру можна використовувати як з одним учасником, так і під час групових заходів. Кількість учасників не обмежена», - йдеться у повідомленні.

Завдяки «Невидимим дарам» гравці зможуть:

  • повернути контакт з тілом;
  • адаптуватися до нового;
  • навчитися казати “Ні”;
  • повернути відчуття контролю;
  • сприймати кордони свого тіла;
  • навчитися самопідтримки та заспокоєння.

«Що більше ми та наші діти будемо відчувати своє тіло, вміти розрізняти та витримувати різні тілесні відчуття, то легше нам буде впоратися зі стресовим навантаженням й опрацювати травматичний досвід. Ця гра для дітей створена для допомоги батькам, освітянам, психологам, ведучим дитячих груп – для усвідомленого процесу «втілеснення». Гра допомагає створити метафору: не в «чарівних паличках», а саме в тілі – наші особисті “дари”, які ми робимо вже не прихованими, а усвідомленими», – пояснює авторка ідеї, психологиня Світлана Ройз.

Гра дозволяє учасникам працювати одночасно на кількох рівнях:

  • тілесному: до кожного “дару” пропонують рух або вправу на напруження (розтягування м’язів, вигук чи дотик);
  • на рівні думок і переконань: основне завдання – допомогти дитині відчути силу та стійкість, які допоможуть їй витримати емоційне навантаження.

Як зазначають автори проєкту, гру не обов’язково роздруковувати. Дорослі разом з дітьми можуть просто читати завдання до карток, робити руханки чи використовувати римівки. До гри також можна звертатися, коли дітям необхідно повернути відчуття безпеки, навчитися казати «Ні», відчувати “заземлення” тощо.

«Невидимі дари» дадуть змогу батькам і педагогам ініціювати важливі розмови з дитиною чи дитячим колективом. Адже гра є одним з найоптимальніших способів для малечі продемонструвати свої уявлення та поняття про навколишній світ.

Гру створили в межах програми «Безпечна школа», що впроваджується Фондом Східна Європа. Фінансова підтримка – Фонд Євразія.

Як повідомляв Житомир.info, 27 червня 2022 року Міністерство освіти і науки України, спільно з ДНУ «Інститутом модернізації змісту освіти» та Асоціацією інноваційної та цифрової освіти, для українських освітян розробили курс з надання першої психологічної допомоги учням.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гра НУШ психологічна допомога психолог учень 
Матеріали по темі