Політика

У Верховній раді визнали, що приватизації комунальної власності орендарем за невід’ємні поліпшення – це легальна корупційна схема

24 August 2023, 12:47

Комітет з питань економічного розвитку 22 серпня, після повторного доопрацювання, рекомендував парламенту прийняти за основу проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо узгодження законодавства у сфері оренди та приватизації державного та комунального майна» (реєстр. №6102-д).

Про це 24 серпня повідомила пресслужба Верховної ради.

«Закладені у документі норми дозволяють збалансувати закони, що регулюють процес управління та реалізації державного та комунального майна, – повідомив заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Олексій Мовчан. В Україні занадто великий і обтяжливий державний сектор економіки, який працює малоефективно. Через це влада протягом 32 років із державного бюджету дофінансовує збиткові підприємства. Крім цього, державна власність є годівничкою для недобросовісних політиків. Тому міжнародні партнери України наполягають на проведенні якісних реформ, типу приватизації, введення наглядових рад на державних підприємствах, ефективної дивідендної політики, чіткого обліку державних активів тощо», - зазначається у повідомленні.

Головна мета законопроєкту – удосконалення окремих етапів передачі в оренду та приватизації державного та комунального майна, що зробить процес більш зручним, прозорим та ефективним.

Олексій Мовчан розповів про ключові зміни, які вносить проєкт закону:

1. Документ передбачає ряд змін щодо уточнення положень, строків, статусів суб’єктів, категорій об’єктів, які можуть бути передані в оренду як у цілому, так і окремо в частині оренди без аукціону, щоб синхронізувати ці норми із іншими законами. Наприклад, пропонується розв'язувати питання щодо пільгової оренди комунальними медзакладами, які через зміни в законодавстві про охорону здоров’я зараз не підпадають під пільгову оренду.

2. Ліквідовуються схеми приватизації об'єктів державної та комунальної власності орендарем, який зробив невід’ємні поліпшення. Це – не ринковий механізм, а легальна корупційна схема, через яку можна «витягнути» комунальне або державне майно за безцінь, обійшовши електронний аукціон з приватизації.

Документ ліквідує цей механізм корупційних стимулів чиновників і пропонує аукціон з можливістю компенсації невід’ємних поліпшень та переважним правом орендаря. Тобто тепер ринок формує ціну на майно з невід’ємними поліпшеннями, а орендар, який їх здійснив, матиме право «останнього слова», погоджуючись або відмовляючись сплатити ціну, сформовану на аукціоні. Якщо він не викупить цей об’єкт, то новий власник компенсує вартість зроблених невід’ємних поліпшень.

3. Надається можливість виконавчим комітетам органів місцевого самоврядування, територія яких тимчасово окупована, винаймати приміщення для виконання своїх функцій та допомоги внутрішньо переміщеним особам з певними додатковими пільгами.

Зауважимо, що проєкт закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо узгодження законодавства у сфері оренди та приватизації державного та комунального майна був зареєстрований у Верховній раді 13 лютого 2023 року, серед семи його ініціаторів є народний депутат від Бердичівського округу Житомирської області Богдан Кицак.

Нагадаємо, у Житомирі від початку 2023 року орендарям, які зробили невід’ємні поліпшення, вже продали шість комунальних приміщень:

9 лютого приміщення магазину площею 219,3 кв.м на проїзді Юрія Кондратюка, 11 приватизувала шляхом викупу ФОП Дудкіна Валентина Костянтинівна за 2 млн 966 тис. 247,6 грн (13 тис. 526 грн за 1 кв.м);

11 травня нежитлові приміщення загальною площею 201,7 кв.м на вул. Корольова, 46 викупив ФОП Севастьянов Єгор Геннадійович за 2 млн 478 тис. 490 грн (12 тис. 288 грн за 1 кв.м);

31 липня продали три об’єкти малої приватизації: два приміщення на вул. Лесі Українки, 43-а викупила мати депутата міської ради Андрія Умінського – 169,2 кв.м за 2 млн 585 тис. 206,8 грн (15 тис. 279 грн за 1 кв.м), 170,2 кв.м за 1 млн 148 тис. 850 грн (6 тис. 750 грн за 1 кв.м); колишню аптеку на вул. Велика Бердичівська, 47 площею 138,7 кв.м приватизувало пов’язане з родиною депутатів Онопрієнко ПрАТ «Житомирський комбінат силікатних виробів» за 3 млн 921 тис. 492 грн (28 тис. 273 грн за 1 кв.м);

7 серпня приміщення площею 125,5 кв.м на вул. Михайла Грушевського, 16 приватизував ФОП Пустовіт Олексій Феліксович за 2 млн 783 тис. 766 грн (22 тис. 181,4 грн за 1 кв.м).

Як повідомляв Житомир.info, на сесії 23 лютого 2023 року міська рада затвердила перелік об’єктів Житомирської міської територіальної громади, що підлягають приватизації у 2023 році, в якому було 19 приміщень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР законопроєкт Мовчан приватизація нерухомість викуп невід’ємні поліпшення 
Матеріали по темі