Влада

В Україні перевірять рішення ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби, ухвалені з лютого 2022 року

30 August 2023, 19:59

На засіданні Ради національної безпеки і оборони України у середу, 30 серпня, прийняли рішення про проведення перевірки рішень військово-лікарських комісій (ВЛК) щодо інвалідності та непридатності до військової служби, ухвалених з 24 лютого 2022 року.

Про це ввечері 30 серпня повідомив Володимир Зеленський.

«Провів засідання РНБО. Тематика – військово-лікарські комісії. Підсумки перевірки всієї системи ВЛК по всій країні. Доповіді щодо виявлених порушень. Кроки для унеможливлення будь-якої корупції у сфері ВЛК. Доповідали правоохоронці: МВС, СБУ, ДБР, військові, представники медичної сфери, Уповноважений з прав людини та Офіс Генпрокурора»,

За словами президента, на засіданні прийняли ряд рішень, зокрема, такі:

  • Провести комплексну перевірку обґрунтованості тих рішень ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені в період із 24 лютого 2022 року та можуть бути повʼязані з корупційними порушеннями. Усіма випадками, коли рішення явно безпідставні та незаконні, повинні зайнятися правоохоронці.
  • Активізувати розширення можливостей проходити ВЛК в системі цивільних медичних закладів. На засіданні РНБО була представлена відповідна статистика щодо роботи областей в цьому напрямі. Деякі регіони забезпечили стовідсотковий результат розширення системи ВЛК на цивільні медичні заклади, у деяких регіонах таке розширення гальмується. В усіх регіонах України має бути забезпечено повне розширення роботи ВЛК на цивільні медичні заклади. Військове командування має повністю співпрацювати із цивільними медиками для розв’язання цього питання.
  • Переглянути систему визначення придатності до військової служби з тим, щоб дати більше можливостей командирам залучати військовослужбовців до виконання завдань та унеможливити маніпуляції з поняттям обмеженої придатності.

За результатами перевірки будуть зроблені висновки щодо тих осіб, які на основі сфальшованих рішень ВЛК виїхали за кордон України за час від початку повномасштабної агресії.

Завершити процес повної цифровізації всієї роботи ВЛК. Держава має поставити крапку в будь-яких чергах, у яких люди змушені чекати доступу до ВЛК чи висновків ВЛК.

«Кабінету Міністрів України доручено забезпечити належний рівень ефективності роботи ВЛК, безбарʼєрності всіх складників її роботи та залучення професійних кадрів.

Правоохоронці продовжать перевірку системи ВЛК та її очищення від тих, хто використовує свої посади проти безпеки та обороноздатності нашої держави», - зауважив Зеленський.

Нагадаємо, 17 серпня Корольовський районний суд м.Житомира обирав запобіжні заходи трьом фігурантам справи про вигадані діагнози для ухилянтів – двом лікаркам та адвокату призначили застави по 671 тис. грн, однак всі учасники звернулися до апеляційного суду оскаржувати ці рішення.

Фігуранти справи пропонували потенційним призовникам фіктивні меддовідки про непридатність до військової служби за станом здоров’я: у підроблені документи зловмисники вписували вигадані важкі діагнози, які дозволяли ухилянтам уникнути призову і виїхати за межі України; вартість таких «послуг» становила від 2,5 до 5 тис. доларів, сума залежала від терміновості «замовлення». Отримані гроші учасники «схеми» розподіляли між собою після проведення кожної оборудки.

При обшуках у службових кабінетах і за місцями проживання учасників «схеми» виявлено понад 35 тис. доларів та документи із доказами незаконної діяльності, затриманим повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою); ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Як повідомляв Житомир.info, 24 червня 2023 року Уряд затвердив план заходів з оптимізації процесів військово-лікарської експертизи на 2023 рік, він має на меті забезпечити військовослужбовців належним та швидким сервісом проходження військово-лікарської комісії та зменшити навантаження на заклади охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, інших складових сил оборони та комунальних закладах охорони здоров’я.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВЛК РНБО Зеленський 
Матеріали по темі