Новини компаній

Безпека використання дров для опалення

31 August 2023, 09:06

Недостатньо просто купить дрова за вигідною ціною з доставкою, ще потрібно грамотно застосувати їх, щоб дотриматися всіх правил безпеки.

Суть безпеки використання дров полягає в наступному:

• Надійне місце для зберігання.

• Безпечний метод розпалювання.

• Організоване розвантаження палива.

• Розуміння властивостей кожної породи дров.

• Безпечна обробка дров у домашніх умовах.

А тепер про все детальніше

Місце для зберігання

Зберігати дрова потрібно, як мінімум, далеко від джерела займання. Навіть один оберемок дров біля дверцят топки може бути небезпечним. Але часто замовники саме там залишають дрова для зручного підкидання.

Що можна зробити, щоб місце для зберігання дров було безпечним? Найкраще залишити дрова протягом опалювального сезону в сухому провітрюваному приміщенні, без доступу до предметів, що легко загоряються. Також скло повинно бути затемненим, щоб промені не потрапляли всередину і сильно не нагрівали поверхню палива. Біля дверей топки класти дрова можна, за умови, що ви впевнені в міцності та надійності зачинених дверцят.

Розпал палива

Розпалюють дрова за допомогою звичайних сірників та паперу, також можна використовувати інші займисті матеріали – картон, кубики для розпалювання з парафіном та рідини для розпалювання. Але треба бути обережними, щоб не розлити рідину за межі дров чи не запалити разом із дровами себе. Іноді рідини в обсязі однієї чайної ложки вистачає для всього оберемка дров у топці.

Розвантаження дров

Якщо ви вирішили забрати дрова самовивозом, то вам доведеться розвантажувати його вдома самотужки. Звичайно, якщо це 1-2 куба полін, то їх логічно носити по оберемку в сарай чи ліс, але що, якщо це 20 кубометрів колотих дров або метрівок?

В ідеалі краще замовляти дрова колоті по Києву та області з доставкою, так ви заощадите свій час і сили. Але, якщо все ж таки вам потрібно відвезти дрова далі області або ви маєте свій транспорт великої вантажопідйомності, то можете забрати паливо самостійно. У такому разі з розвантаженням слід посторожувати – якщо дрова скидає самоскид, то подбайте, щоб ніхто не стояв під машиною, якщо це метрівки, то для їхнього перенесення потрібно кілька міцних чоловіків.

Властивості порід дров

Не всі породи дерев однаково безпечні, з деякими потрібно дотримуватись заходів безпеки. Найнебезпечнішими дровами є хвойні дрова з їхньою смолою в деревині.

Найчастіше застосовуваний агрегат для соснових дров – камін. Потрібно пам'ятати, що краще сосну використовувати в камінах з жароміцним склом, тоді можете сміливо насолоджуватися теплом в залі камінному в безпеці.

Порізка та покол дров

У багатьох вдома є і пила, і сокира, тому порізка та покоління дров вам можуть бути знайомим процесом. Дійсно, якщо ви вмієте це робити, і у вас є все необхідне приладдя, то можна обробити дрова-метрівки будинку самому.

Щоб подбати про безпеку, треба наточити зуби пили та лезо сокири, тоді інструмент буде добре працювати, а не відскакувати від колоди. Також ремені, які тримають домашню бензопилу, повинні бути надійно закріплені, щоб інструмент не впав вам на ноги. Краще одягати будівельні окуляри під час роботи з сокирою, оскільки осколки деревини можуть відскакувати і потрапити у око.

Враховуючи всі ці моменти, ви будете в безпеці та з теплом у будинку!

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дрова 
Матеріали по темі