Влада

У Житомирській області власники понад 220 пошкоджених осель отримали 21 млн грн компенсації

2 September 2023, 14:27

У Житомирській області відновили вже понад 2500 об’єктів, пошкоджених внаслідок російського вторгнення.

Як повідомила 2 вересня пресслужба обласної військової адміністрації, про реалізацію програми єВідновлення на території Житомирської області йшлося під час брифінгу першої заступниці начальника ОВА Наталії Остапченко.

«Наразі в області налічується 4814 об’єктів, пошкоджених внаслідок російської збройної агресії. На сьогодні відновлено 2529 об’єктів, в тому числі відновлено 2277 об’єктів житлового фонду. На сьогодні до реєстру внесено 3299 пошкоджених і знищених об’єктів, з них 2955 – це об’єкти житлового фонду, а саме: приватні житлові будинки, квартири та житлові приміщення», – розповіла Остапченко.

Вона наголосила, що обласна військова адміністрація постійно проводить роботу з територіальними громадами щодо необхідності внесення всіх пошкоджених об’єктів у реєстр пошкоджених і знищених. У всіх 24 громадах, де зафіксовані пошкодження житлового фонду, створені комісії з розгляду питань щодо надання компенсації.

Зі слів першої заступниці начальника ОВА, за час використання електронної публічної послуги єВідновлення громадяни подали 397 заяв на отримання компенсації для відновлення житла в різних громадах області, яке має незначні пошкодження.

«Власники 227 пошкоджених осель уже отримали на свої карткові рахунки кошти на загальну суму 21 мільйон гривень», – зауважила Наталія Остапченко.


Вона також звернула увагу сільських, селищних, міських голів на необхідність дотримуватись нормативно визначеного 30-денного терміну розгляду заяв.

«Голови територіальних громад проінформовані, що несвоєчасний розгляд комісіями поданих заяв буде тягнути за собою адміністративну відповідальність голів цих громад та посадових осіб місцевого самоврядування. Наразі 22 нових заяви очікують обробки», – розказала перша заступниця начальника ОВА.

Наталія Остапченко нагадала, що з 1 серпня 2023 року стартував новий етап програми єВідновлення, й українці мають можливість отримати компенсацію за зруйноване житло та придбати нову домівку у забудовника чи на вторинному ринку.

«Вже подано 31 заяву на компенсацію за зруйноване житло: 18 заяв подано жителями Житомирської територіальної громади, 5 заяв – жителями Малинської територіальної громади, по 3 заяви від жителів Народицької та Овруцької територіальних громад та по одній заяві від Брусилівської та Станишівської територіальних громад», – проінформувала Остапченко.

Насамкінець перша заступниця начальника ОВА закликала власників осель, пошкоджених і зруйнованих внаслідок російського вторгнення, не зволікати й подавати відповідні заяви через портал «Дія».

Нагадаємо, 18 серпня 2023 року віцепремʼєр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков провів селекторну нараду, на якій закликав місцеву владу активніше працювати в комісіях з розгляду заявок на компенсацію за житло.

Як повідомляв Житомир.info, 6 серпня 2023 року перша заступниця начальника Житомирської обласної військової адміністрації Наталія Остапченко під час брифінгу розповідала, що в області повністю зруйновано 165 приватних житлових будинків. Також зазначалося, що станом на початок серпня 2023 року в області нараховувалося 4814 об’єктів, пошкоджених внаслідок російської збройної агресії. З них було відновлено 2447 об’єктів – 51% від загальної кількості.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: компенсація єВідновлення житло руйнація руйнування відбудова відновлення Остапченко комісія брифінг  
Матеріали по темі