Місто

Тротуари Житомира вкладають плиткою підсанкційного заводу. Фотофакт

3 September 2023, 12:23

З початку 2023 року на деяких житомирських вулицях проводять капітальний ремонт тротуарів – замінюють асфальт на плитку. Частина містян радіє таким змінам, частина ж навпаки – обурюється. А у соцмережах активно просувається теза про причину таких масових ремонтів: начебто завод, що виготовив плитку, яку вкладають на міських вулицях, належить родині мера Житомира.

Ми вирішили подивитися, що ж написано на етикетках упаковок плитки. Обрали три вулиці, на яких зараз проводять капітальний ремонт тротуарів: Покровська, Перемоги та Велика Бердичівська.

На Великій Бердичівській етикеток від плитки ми не побачили, але ще збереглися етикетки на палетах з решітками. Згідно з інформацією на етикетці виробник ТОВ «Юнігран», з зазначеною адресою: Житомирська область, смт Гранітне.

Управління капітального будівництва Житомирської міської ради 14 червня оголосило тендер на капітальний ремонт тротуарів по вул. Велика Бердичівська (вул. Івана Кочерги - вул. Шевченка, ліворуч) з очікуваною вартістю 10 млн 553 тис. 222,40 грн. Єдиними учасником і переможцем торгів стало ТОВ «УК "Комфорт-Буд"» з пропозицією 10 млн 372 тис. 532,10 грн. Роботи мають завершити до 31 грудня 2023 року.

На вулиці Перемоги стоїть багато упаковок плитки, на них етикетки того ж самого виробника – ТОВ «Юнігран».

Управління капітального будівництва 4 липня оголосило тендер на капітальний ремонт тротуарів по вул. Перемоги (майдан Соборний - вул. Михайла Грушевського) з очікуваною вартістю 8 млн 339 тис. 107,20 грн. Договір з ТОВ «Домпромбуд», яке готове виконати роботи до 31 грудня 2023 року за 8 млн 278 тис. 030,80 грн уклали 2 серпня. Держаудитслужба виявила порушення в закупівлі, але УКБ оскаржує висновок аудиторів в суді.

На Покровській виробник плитки також «Юнігран», але зазначена інша адреса сайту, ніж на плитці, що кладуть по Перемоги.

Управління капітального будівництва 23 червня оголосило тендер на капітальний ремонт тротуарів по вул. Покровська – від Київської до Михайла Грушевського з очікуваною вартістю 13 млн 642 тис. 509,60 грн. Єдиними учасником і переможцем стало ТОВ «Асфальт Плюс» з пропозицією 12 млн 987 тис. 832,39 грн, з ним уклали договір на виконання робіт до 30 листопада 2023 року.

Тобто підрядники різні, але плитку для тротуарів вони закуповують в одного виробника, який знаходиться під санкціями РНБО.

Нагадаємо, указом від 12 травня 2023 року президент Володимир Зеленський ввів в дію чергове рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», під санкції потрапило і ТОВ «Юнігран» з Житомирської області: за рішенням РНБО на п’ять років застосовуються санкції до Вестграйнайт Холдингс Лімітед (Westgrinite Holdings Limited) з Республіки Кіпр, м. Нікосія. Ця фірма володіє 99% ТОВ «Юнігран», яке зареєстроване в смт Гранітне Малинського району Житомирської області в 1996 році. Керує підприємством Сергій Диняк – депутат Житомирської обласної ради від партії «Наш край».

Натомість, «Юнігран» на сайті підприємства називає блокуванні їх роботи помилкою та необгрунтованою інформацією ЗМІ. 14 серпня 2023 року була оприлюднена інформація про листа представникам вищої влади з проханням не знищувати робочі місця «Юнігран», за підписами понад 340 працівників компанії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: плитка тротуар УКБ ремонт Юнігран санкції 
Матеріали по темі