Новини компаній

ТОП-7 осінніх продуктів сезону-2023: радить нутриціолог

6 September 2023, 15:02

Є багато причин любити осінь, і одна з них — дивовижні продукти, які дозрівають о цій порі року. Осінь завжди асоціюється з затишком, а український нутриціолог Ольга Степанова радить доповнити ці враження ще й турботою про здоров’я. Сезонні осінні овочі та фрукти впевнено можна назвати суперфудами завдяки великій кількості поживних речовин та нехарчових рослинних сполук у складі. «Є докази, що дієта, багата на ці сполуки, підтримує довголіття та знижує ризик хронічних захворювань», — зазначає експертка. Спеціально для наших читачів вона створила підбірку найкорисніших осінніх продуктів.

Буряк

Фітохімічна речовина беталаїн, що міститься у буряках, покращує когнітивні функції, забезпечує детоксикацію печінки, зменшує запалення. Нутриціолог Ольга Степанова радить додавати буряк не лише до борщу, але й до салатів, хумусу, гарнірів, чи навіть соків та смузі. Проте варто пам’ятати: чим довше готується буряк, тим більше беталаїну втрачається. Тому оптимальний час приготування — до 15 хвилин на пару.

Гарбуз

У його складі — вітаміни А, B6, C, а також клітковина. «Він особливо багатий на бета-каротин — фітохімічний і потужний антиоксидант, який, як показують дослідження, може сповільнити процес старіння та знизити ризик хронічних захворювань», — підказує нутриціолог Ольга Степанова.

Є безліч способів приготування гарбуза: немає сенсу наводити якісь рецепти, адже їх дуже багато в інтернеті та у блогах відомих кухарів. Експертка своєю чергою радить звернути увагу не лише на м’яку частину, але й на насіння гарбуза. Його треба споживати свіжим або запеченим: цей продукт багатий на вітамін Е, цинк та інші мінерали, клітковину. Четверта частина склянки насіння містить 3 г білка.

Яблука

Ну яка ж осінь без традиційних плодів — яблук? І це не банальність: у їх складі багато клітковини, шкірка містить велику кількість флавоноїдів, що забезпечують довголіття. Перевага ще й у тому, що яблука можна споживати сирими, не втрачаючи при приготуванні корисних сполук та речовин.

Брокколі

Споживання брокколі допомагає знизити ризик серцево-судинних або хронічних захворювань. Зокрема, нутриціолог Ольга Степанова зазначає, що продукт містить велику кількість клітковини та інших корисних речовин. А ще варто зазначити, що він низькокалорійний, тож гармонує майже з будь-якою дієтою.

Груші

У осінню пору традиційно багато уваги приділяють яблукам. Проте не варто забувати про груші. Нутриціолог зазначає, що у їх складі багато клітковини. Вони дуже поживні, смачні та соковиті. Багатьом людям вони смакують набагато краще за яблука.

Батат

Це нетрадиційний для українського ринку продукт, проте його легко можна купити у майже у будь-якому супермаркеті. У складі бататів — вітаміни A, C і B, клітковина та калій. Крім того, плоди містять антиоксидант бета-каротин, який може захистити від вільних радикалів, зміцнити імунну систему та допомогти здоров’ю шкіри та зору. Нутриціолог Ольга Степанова радить: «Ви можете поєднувати батат майже з будь-якою їжею. Регулярне споживання підтримує енергію та покращує артеріальний тиск і регуляцію цукру в крові».

Гранат

Ці плоди можна вживати самостійно, додавати до йогуртів чи використовувати як начинку для салатів. Вони містять клітковину та вітаміни A, C, E. Крім того, їхні антиоксиданти значно потужніші за антиоксиданти у зеленому чаї.

Варто зазначити, що повна користь від осінніх продуктів розкриється лише за умови здорового способу життя, налагодженого раціону та відмови від шкідливих звичок.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі