Здоров'я

В житомирському онкодиспансері завершують облаштування бункера для лінійного прискорювача і розраховують отримати ще один

8 September 2023, 13:05

Житомирський обласний онкологічний диспансер готується отримати лінійний прискорювач. На території будують бункер за усіма необхідними нормами, аби встановити там новий апарат, який вже знаходиться в Україні.

«Наданий час ми проводимо реконструкцію радіологічного відділення під приміщення для лінійного прискорювача, який був закуплений минулого року і він вже в Україні. Бункер орієнтовно повинен бути зроблений до початку жовтня, і тоді будемо перевозити сюди обладнання. Якщо встановимо, то в кінці року маємо все це налаштувати. Реконструкція бункера орієнтовна вартість – 10 млн грн, це кошти НСЗУ. Сам апарат, була проведена тендерна процедура, 75 млн грн. Ми брали розтермінування на 3 роки, бо таких коштів у нас не було, частину ми вже сплатили, в наступні роки розрахуємося з фірмою», - розповідає директор КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Ігор Сабадаш.

Апарат сучасний і в області подібного немає, тому лікарі зараз проходять навчання. На сьогодні в закладі є обладнання за допомогою якого проводять променеву терапію, але завдяки лінійному прискорювачу лікування пацієнтів перейде на новий рівень.

«Лінійний прискорювач – це вже сучасний апарат і люди потребують лікування на ньому. Близько півтори тисячі хворих в рік потребує лікування на даному апараті. Хоча у нас на обліку знаходиться 35 тис. хворих на онкологію, які потребують постійного нагляду та обстеження», - говорить директор КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер».

Директор закладу розповів журналістам Житомир.info, що в майбутньому онкодиспансер матиме два лінійних прискорювачі.

«Міністерство охорони здоров'я проводять зустрічі департаментом охорони здоров'я, губернатора. Вони в наступному році планують нам за рахунок державних коштів виділити лінійний прискорювач для потреб жителів області», - повідомив директор Ігор Сабадаш.

Також у закладі прокоментували плани щодо будівництва онковідділення на території житомирської лікарні №2.

«Все-таки, якщо аналізувати ситуацію по Україні та області, я вважаю, що потрібен один потужний онкодиспансер. Куди людина може прийти, обстежитися, пролікуватися і де спеціалісти будуть з досвідом. Якщо створити ще один центр, де буде розпорошення кадрів, обладнання – це буде затрата зайвих коштів. Я б був дуже вдячний, якби допомогли нам побудувати ще бункер, якщо є можливість залучити кошти. Бо нам вистачає два лінійних прискорювачі на область, бо якщо буде чотири – вони будуть простоювати, не будуть ефективно використовуватися», - наголосив Ігор Сабадаш.

Рід редакції: 6 вересня під час спілкування з журналістами мер Житомира Сергій Сухомлин розповідав про один з пріоритетних проєктів – онковідділення на території другої лікарні: «Ми цей проєкт готували давно, є робочий проєкт. Подавали на «єВідновлення», пройшли всі етапи, але на останньому етапі МОЗ сказав, що можливо недоцільно, бо в місті є обласна онколікарня. Але хочу нагадати, що на даний час у нас в обласні немає жодного сучасно апарата, лінійного прискорювача, який може надавати якісне лікування. По всім нормативам на таку кількість населення на область має бути два лінійних прискорювачі». Проєкт онковідділення в лікарні №2 презентували в міській рані наприкінці березня цього року.

Нагадаємо, 18 квітня 2023 року Житомирська обласна рада повідомила, що в онкодиспансері буде встановлено сучасний лінійний прискорювач британської компанії «Elekta». Закупівлю лінійного прискорювача за кошти НСЗУ комунальне некомерційне підприємство «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Житомирської обласної ради провело наприкінці 2022 року: оголошення було оприлюднене 3 грудня, торги планували провести 12 грудня. Очікувана вартість закупівлі становила 75 млн грн, на тендер надійшла лише одна заявка: київське ТОВ «Медрадіофізика-Плюс» запропонувало продати необхідне онкодиспансеру обладнання за 74 млн 990 тис. грн, що на 10 тисяч менше від початкової ціни. 28 грудня 2022 року з фірмою уклали договір, обладнання має бути поставлене до 31 грудня 2023 року.

Щодо бункера, то у лютому 2021 департамент регіонального розвитку ОДА оголосив тендер на реконструкцію частини радіологічного відділення КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» з встановленням медичного лінійного прискорювача та комп’ютерного томографа за 19,2 млн грн. У відкритих торгах взяли участь три компанії, однак 10 березня замовник відхилив усі пропозиції. Того ж дня оголосили про нову закупівлю на тих самих умовах. Тендер виграло ТОВ «Альтернатива-В» за 18 млн 696,5 тис. грн, договір уклали 12 квітня 2021 року, роботи мали завершити до 31 грудня 2021 року. Але договір про реконструкцію частини радіологічного відділення онкодиспансеру під лінійний прискорювач наприкінці січня 2022 року додатковою угодою розірвали, підряднику нічого не заплатили. 18 травня 2023 року КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» уклало угоду з ТОВ «Елітбуд-1» на реконструкцію частини радіологічного відділення з встановленням лінійного прискорювача за 9 млн 289 тис. 127,77 грн.

Як повідомляв Житомир.info, 10 листопада 2022 року на комісії обласної ради з питань охорони здоров’я розглянули звернення КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» про придбання лінійного прискорювача потужністю 6 МВ та погодили пропозицію розпочати процедуру закупівлі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: онкодиспансер лінійний прискорювач бункер Сабадаш тендер онкологія  
Матеріали по темі