Суспільство

На території Житомирської області вакцинуватимуть диких тварин проти сказу за допомогою приманок з капсулами

8 September 2023, 14:36

Задля збереження стабільної та контрольованої епізоотичної ситуації зі сказу на території Житомирської області в другій половині вересня планується проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу.

Про це 7 вересня повідомляє пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

«Як свідчить досвід країн Європейського Союзу, лише пероральна імунізація гарантує створення стійкого імунного фону у диких м’ясоїдних тварин. Доказово доведено, що найбільш ефективною моделлю кампаній з пероральної вакцинації є щорічний дворазовий захід навесні та восени упродовж 5-7 років поспіль. Систематичність проведення цих протиепізоотичних заходів дозволить суттєво знизити захворюваність тварин на сказ, а в подальшому звільнити територію Житомирщини від сказу природно-вогнищевого типу. Враховуючи запроваджений в країні воєнний стан, осіння кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу, як і весняна, буде проводитись шляхом наземного розподілу принад, які містять високоімунну, безпечну вакцину. Під обробку підлягає 11 408 кв.км території Житомирської області, на якій буде використано 285207 доз вакцини (орієнтовно на 1 кв.км 25 доз)», - йдеться у повідомленні.

До проведення пероральної вакцинації залучатимуться працівники територіальних структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області у тісній взаємодії з представниками Столичного лісового офісу ДП «Ліси України» та користувачами мисливських угідь.

Держпродспоживслужба наголошує, що приманка є безпечною для людей і тварин. Вона має вигляд невеликого брикету розміром із сірникову коробку з запахом м’ясо-кісткового борошна, а всередині містить желеподібну капсулу з вакциною проти сказу.

ДПСС звертається до жителів області з проханням: у разі виявлення приманок не беріть їх руками і не переміщуйте з місць розкладання. Також під час лісових прогулянок з дітьми слідкуйте, щоб вони не торкалися брикетів: якщо дика тварина відчує на приманці запах людини, вона її не їстиме.

Нагадаємо, попередню кампанію з вакцинації диких травин проти сказу проводили в квітні поточного року.

Як повідомляв Житомир.info, 4 травня 2023 року на території с.Заріччя Ружинської громади запровадили карантин через скаженого пса. 28 липня Звягельська районна адміністрація повідомила про випадок нападу скаженої лисиці на дитину.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сказ тварина імунізація Держпродспоживслужба вакцинація 
Матеріали по темі