Події

Житомирському офіцеру, який побив строковика за вживання алкоголю, дали умовний термін

13 September 2023, 10:46

Молодший лейтенант, командир взводу Віктор Вітусевич, який в березні цього року побив строковика Богдана Федоренка за вживання алкоголю, отримав умовний термін.

Відповідний вирок Корольовського районного суду м.Житомира від 22 серпня 2023 року оприлюднений в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

«Реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на застосування насильства щодо підлеглого військовослужбовця, діючи з прямим умислом, з метою спричинення йому фізичного болю і моральних страждань та демонстрації своєї явної переваги, будучи невдоволеним фактом перебування ОСОБА_5 у стані алкогольного сп`яніння та його неналежної поведінки, застосував насильство щодо свого підлеглого солдата ОСОБА_5, а саме: наніс йому один удар кулаком правої руки у ліву частину шиї, а також наніс один удар правою ногою по тулубу, заподіявши потерпілому ОСОБА_5 синець на грудній клітці ліворуч, а також синець та садна на правому передпліччі, які відносяться до легких тілесних ушкоджень», - йдеться у матеріалах суду.

Командир взводу свою вину у вчиненні даного кримінального правопорушення визнав повністю та пояснив суду, що діяв «на емоціях», потім розкаявся, з солдатом помирився, публічно вибачився та відшкодував йому 2 тис. грн моральної шкоди. Потерпілий також повідомив суду, що будь-яких претензій матеріального чи морального характеру до свого командира не має.

Скриншот з вироку суду

Суд також при обранні виду та міри покарання врахував, що за попередніми місцями роботи (Черняхівське відділення поліції Коростишівського ВП ГУНП в Житомирській області, школа юних десантників Управління освіти Житомирської міської ради, де працював керівником гуртка) Віктор Вітусевич має виключно позитивні характеристики. А факт перебування потерпілого в стані алкогольного сп`яніння підтверджено постановою Корольовського районного суду м.Житомира від 05.04.2023 р., яка набрала законної сили: стягнення у виді 10 діб арешту з утриманням на гауптвахті потерпілий Богдан Федоренко відбув.

«Визнати ОСОБА_8 винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.426-1 КК України, та призначити покарання із застосуванням ч.1 ст.69 КК України у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі. На підставі ст.ст.75,76 КК України звільнити ОСОБА_8 від відбування призначеного покарання, якщо він протягом 3 (трьох) років іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені обов`язки: періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи», - йдеться у вироку суду.

Скриншот з вироку суду

Як повідомляв Житомир.info, 12 березня 2023 року у мережі оприлюднили відео, на якому офіцер ударами рук та ніг «виховує» підлеглого. Згодом молодший лейтенант Віктор Вітусевич пояснив, що це було покарання за вживання алкоголю. А наступного дня солдат 190-го навчального центру Богдан Федоренко записав відео з проханням не гнобити його командира Віктора Вітусевича, бо це побиття начебто просто жарт. 13 березня пресслужба Державного бюро розслідувань повідомила про розпочате розслідування за фактом побиття офіцером солдата в одній із військових частин у Житомирській області.

16 березня Офіс генпрокурора інформував, що офіцеру повідомлено про підозру за фактом перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень (ч. 5 ст. 426-1 КК України), покарання за зазначеною статтею – позбавлення волі на строк від 8 до 12 років. Стосовно командування військової частини складено адміністративний протокол за фактом недбалого ставлення до військової служби у зв’язку з несвоєчасним повідомленням прокурора та ДБР про вчинений у військовій частині злочин (ч. 2 ст. 172-15 КУпАП).

5 квітня 2023 року в ДБР повідомили про завершення досудового розслідування щодо командира взводу однієї з військових частин Житомирщини, який застосував фізичну силу до підлеглого, та направлення обвинувального акту до суду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: офіцер побиття бійка ДБР солдат суд Вітусевич вирок  
Матеріали по темі