Влада

Ветерани війни та родини загиблих можуть до 1 листопада 2023 року отримати грошові виплати до Дня Незалежності

13 September 2023, 13:26

Ветерани війни, члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України та ветеранів війни, які набули відповідного статусу до 24 серпня 2023 року включно, котрі до 1 жовтня не отримали грошову виплату до Дня Незалежності України, можуть звернутися до органів Пенсійного фонду України або до Центрів надання адміністративних послуг, щоб отримати ці кошти до 1 листопада поточного року.

Про це 9 вересня 2023 року повідомляє Міністерство у справах ветеранів України.

За інформацією директора Департаменту соціального захисту Мінветеранів Руслана Приходька, особам, які не є пенсіонерами та/або не перебувають на службі, разова, грошова допомога до Дня Незалежності України виплачується за їх особистим зверненням до територіальних органів Пенсійного фонду України за задекларованим/зареєстрованим місцем проживання (перебування) або до Центрів надання адміністративних послуг з наданням відповідного посвідчення і даних про поточний рахунок, відкритий в уповноваженому банку.

«Отже, якщо вам до 24 серпня був встановлений статус і видане відповідне посвідчення, але до 1 жовтня ви не отримаєте разову грошову виплату до Дня Незалежності України, зверніться, будь ласка, до 1 листопада до ПФУ або ЦНАП. Розміри та механізм проведення виплати разової грошової виплати до Дня Незалежності України, передбаченої Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2023 № 754», - резюмував Руслан Приходько.

Довідка Мінсоцполітики:

Виплати до Дня Незалежності України у 2023 році громадяни отримають у розмірах від 450 грн до 3 100 грн, у тому числі як подяку за внесок у захист країни.

Законодавство визначає термін та розміри здійснення цієї виплати. Постанова КМУ розроблена на виконання нового закону і встановлює наступні розміри виплат для визначених категорій осіб:

  • особи з інвалідністю внаслідок війни та колишні малолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнані особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин.
  • учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності та колишні неповнолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також діти, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків ‒ 1 000 грн;
  • особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною – 3 100 грн;
  • члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, статус яким установлено згідно з пунктом 1 Ст. 10 Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, дружини (чоловіки) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружини (чоловіки) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге – 650 грн;
  • члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України – 1 000 грн;
  • учасники війни та колишні в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, особи, яких було насильно вивезено на примусові роботи, діти партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога ‒ 450 грн.

I групи ‒ 3 100 грн;

II групи ‒ 2 900 грн;

III групи ‒ 2 700 грн;

Розмір грошової допомоги обчислювався, виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, – 2 093 грн.

Для осіб з інвалідністю внаслідок війни:

I групи ‒ 2 093 грн × 150 % – 3100 грн;

II групи ‒ 2 093 грн × 140 % – 2 900 грн;

III групи ‒ 2 093 грн × 130 % – 2 700 гривень.

Для виплати учасникам бойових дій застосовано коефіцієнт 50% прожиткового мінімуму, для членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України – 30 % та учасникам війни – 20%.

Як повідомляв Житомир.info, 20 березня 2023 року Верховна рада змінила дату виплати щорічної грошової допомоги ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінветеранів ветеран виплата День незалежності Мінсоцполітики 
Матеріали по темі