Влада

Прокуратура через суд стягнула з підрядника привласнені кошти, які виділяли на реконструкцію каналізації в селищі Житомирської області

15 September 2023, 09:37

Прокуратура домоглася стягнення з підрядника понад 350 тис. грн за неякісну реконструкцію очисних споруд на Житомирщині.

Про це 14 вересня 2023 року повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«За позовом прокурорів Звягельської (раніше Новоград-Волинської) окружної прокуратури з приватного товариства стягнуто понад 350 тис. грн штрафу та збитків, заподіяних під час реконструкції очисних споруд у Ємільчинській громаді. Йдеться про приватне товариство, яке у 2017 році зобов’язалося реконструювати та технічно переобладнати каналізаційну систему у смт Ємільчине. За укладеним з департаментом Житомирської держадміністрації договором, за комплекс робіт виконавцю перераховано з бюджету 3,4 млн грн. Проте прокурори встановили, що виконана підрядником технічна реконструкція очисних споруд не відповідає вимогам проектно-кошторисної документації та нормативно-правових актів у галузі будівництва. А до офіційних документів внесено неправдиві відомості щодо об’ємів виконаних робіт. Ці порушення розслідувалися у межах кримінального провадження», - йдеться у повідомленні.

За висновками судово-будівельної експертизи, окремі цикли такого «технічного переоснащення» взагалі непридатні функціонувати за призначенням, у зв’язку з чим мають бути перероблені. Загальна вартість таких робіт, а також штрафів за неякісно виконану реконструкцію становить понад 350 тис. грн.

З огляду на виявлені порушення, прокурори звернулися до місцевого господарського суду про стягнення з підрядника заподіяних державі збитків. Суд визнав вимоги прокуратури обґрунтованими.

Нагадаємо, в січні цього року до суду спрямували обвинувальний акт стосовно директора приватного товариства та підприємця за фактом незаконного заволодіння бюджетними коштами шляхом зловживання службовим становищем, вчиненим за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах та видачі завідомо неправдивих документів (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України): директор підприємства, яке упродовж грудня 2018 – липня 2019 років займалося реконструкцією каналізаційного колектора у смт Ємільчине, відобразив в офіційних документах неправдиві відомості про обсяги виконаних робіт, включивши навіть ті, які насправді не виконав, а його спільник – інженер з технічного нагляду – підписав недостовірні документи та засвідчив їх печаткою.

За інформацією системи «Прозорро», договір, про який йде мова, був укладений 30 листопада 2018 року між директором департаментом регіонального розвитку Житомирської ОДА Кульчицьким Євгеном Володимировичем та директором підприємства «КРАСНО» заснованого Житомирською обласною радою українського фонду «Реабілітації інвалідів» Никончуком Дмитром Федоровичем. Сума договору на реконструкцію каналізаційного колектора Ф500 мм по вул. 1 Травня в смт Ємільчине Житомирської області становила 1 млн 263 тис. 488,87 грн. Звіт про виконання договору був сформований 3 січня 2020 року: за виконані з 30 листопада 2018 року по 31 грудня 2019 року роботи підряднику заплатили 1 млн 263 тис. 405,50 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд прокуратура заволодіння коштами зловживання каналізація реконструкція Ємільчине 
Матеріали по темі