Суспільство

З наступного року українці можуть отримати виплати на придбання книг, а книгарні – субсидію на оренду

18 September 2023, 16:16

Наступного року в Україні будуть реалізовані дві нові програми підтримки книговидавничої справи та читання. Вони передбачають надання адресної грошової допомоги для придбання книг та державних субсидій розповсюджувачам видавничої продукції.

Про це 18 вересня повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

«Однією з програм передбачено надання щорічної державної допомоги на придбання книг громадянам України, які досягли 18 років. Кошти цієї програми можуть бути використані виключно для придбання книжкових видань державною мовою у розповсюджувача видавничої продукції. Також МКІП розробив порядок надання державної субсидії на відшкодування витрат на оренду (суборенду) приміщень, що використовуються як спеціалізовані магазини для торгівлі книгами. Розповсюджувач книг в подальшому зможе використати кошти державної субсидії виключно на придбання вітчизняної книжкової продукції для її подальшої реалізації», - йдеться у повідомленні.

Відповідний законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення діяльності Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання сертифіката на придбання книг № 9568 розроблено народними депутатами спільно з МКІП та представниками сфери книговидання.

Це питання було першим у порядку денному сьогоднішнього засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України, у якому взяв участь т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

“Міністерство має спільну позицію з профільним комітетом та представниками галузі щодо необхідності впровадження нових інструментів підтримки книговидавництва та поширення читання. Адже усі ми усвідомлюємо, що сьогодні, як ніколи, українська книга є засобом формування національної ідентичності, запорукою нашої стійкості та єдності”, – зазначив Ростислав Карандєєв.

Міністерство культури та інформаційної політики України нагадує, що у проєкті Державного бюджету на 2024 рік на забезпечення діяльності Українського інституту книги, підтримку книговидавничої справи та популяризацію української літератури у світі передбачено 466 млн грн, що майже у 5 разів перевищує видатки цього року.

Нагадаємо, 21 липня у Житомирі на базі «Прозорого офісу» відкрили книжкову локацію. Кожен відвідувач офісу, очікуючи свого обслуговування, має можливість почитати будь-яку вподобану книжку, а за бажанням записатися на рецепції та позичити її на термін до п’яти днів. Крім того, житомиряни можуть приносити сюди свою літературу.

Як повідомляв Житомир.info, 8 грудня 2022 року наші журналісти дізнавались, які книги житомиряни читають під час війни та чи знизився попит на російськомовні видання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: книга читання виплата книгарня оренда міністерства культури МКІП субсидія видавництво 
Матеріали по темі