Суспільство

У Житомирській області ще майже 30 тис. га лишаються забруднені вибухонебезпечними предметами

21 September 2023, 12:00

20 вересня під головуванням першої віцепрем’єр-міністерки — міністерки економіки України Юлії Свириденко відбулася робоча зустріч з виробниками обладнання для безпілотних літальних апаратів, участь у якій взяв начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко спільно зі своїм заступником Олександром Федьком. Також до участі долучився відомий меценат та благодійник із США Говард Баффет, фонд якого, поміж багатьох інших напрямків благодійної допомоги Україні, опікується й проблемою гуманітарного розмінування.

Про це 21 вересня повідомляє Житомирська обласна військова адміністрація.

«На Житомирщині зафіксована більшість різновидів вибухонебезпечних забруднень: мінні пастки на деокупованих територіях, залишки снарядів та ракет ворога, які не здетонували, наслідки обстрілів об’єктів критичної інфраструктури. Тому розмінування — одне з найважливіших завдань для відновлення нормального життя на територіях, які постраждали від війни», — зазначив Віталій Бунечко.

За словами очільника області, загалом у регіоні майже 30 тис. га забруднені вибухонебезпечними предметами та становлять потенційну небезпеку.

Під час робочої зустрічі Юлія Свириденко презентувала пілотний проєкт з розмінування на Житомирщині, який є новацією в цьому напрямку робіт. Вперше для розмінування ділянки лісу в Народицькій громаді на відкритому аукціоні залучено приватного оператора. За словами першої віцепрем’єрки, цей приклад має відкрити новий ринок послуг та сприятиме пришвидшенню розмінування тисяч квадратних кілометрів наших земель.

Також під час заходу учасники могли ознайомитися з роботою піротехнічного відділу ДСНС, який розміновував залишки небезпечних територій.

Крім того, було обговорено застосування інноваційних технологій в розмінуванні територій, зокрема, тепловізорів, сучасного магнітного обладнання та штучного інтелекту для розвідки потенційно небезпечних площ та виявленню вибухонебезпечних предметів.

Віталій Бунечко під час зустрічі поділився з учасниками напрацюваннями, які має Житомирщина в царині розробки та використання безпілотників.

«Великий досвід із розмінування, наявність кваліфікованих пілотів та тренерів, власне виробництво та розробка – все це робить Житомирщину перспективною територією для розвитку виробництва дронів», — підкреслив Віталій Бунечко.

Нагадаємо, станом на 19 січня цього року з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну групою піротехнічних робіт ГУ ДСНС у Житомирській області здійснено 276 виїздів для виявлення, вилучення та знешкодження вибухонебезпечних предметів. Внаслідок проведених робіт очищено 311,1 га території області, знищено 4017 одиниць різноманітних боєприпасів.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 24 жовтня 2022 року від початку повномасштабного вторгнення житомирські вибухотехніки знешкодили майже 8 тисяч вибухонебезпечних предметів, очистивши понад 600 гектарів території Житомирської області та понад 230 об’єктів житлового фонду та інфраструктури.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: розмінування піротехнік вибухотехнік вибухівка боєприпас міна Свириденко Бунечко ОВА 
Матеріали по темі