Місто

У Житомирі відбудеться масштабна подія року Книжковий форум «Відсіч. ДієСлово»

21 September 2023, 12:21

З 29 вересня по 01 жовтня 2023 року в Житомирі відбудеться масштабна книжкова подія року Книжковий форум «Відсіч. ДієСлово».

Сама книжкова ярмарка з її атракціями буде проходити на території суспільного простору за адресою: місто Житомир, Бульвар Новий, 4 (біля Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Ольжича) та окрім цього в місті ще заплановано багато інших літературних подій зокрема авторський музично-поетичний перформанс відомого українського актора, нашого земляка Михайла Кукуюка 28 вересня в Житомирській обласній філармонії, поетичний пленер в Літературному музеї та ворк-шоп з драматургії в Національному музеї космонавтики.

На Книжковому форумі «Відсіч. ДієСлово» всі три дні буде функціонувати Літературна сцена та Інтерактивний майданчик, на яких досить насичено заплановані організаторами зустрічі з видавцями, поетами та письменниками, книжковими блогерами, переможцями літературного конкурсу 2022 року та музичною програмою. Відомо вже про участь у житомирськомуфорумі журналіста, політика та ідеолога Олеся Донія, письменника Мартина Якуба, поета Сергія Сіваченка, казкаря Олега Гаврилишина зі своїми популярними містично-міфологічними «Казками баби Гавришихи», харківської поетеси Ніни Виноградської, письменниці Анастасія Федченко з презентацією книги "Вони перемогли», письменниці Євдокії Макаренко та дитячих письменників Віктора Васильчука і Сергія Храпчука. Презентуватимуть свої літературно-соціальні проєкти Ігор Воєвудський (наш земляк, музикант, автор пісень) та Олександр Тарабукін з Сергієм Хоменко презентують волонтерський проєкт – «Поліські броніки» та свою книгу «Древлянські гради». Детальну програму можна побачити на сторінках в соцмережах Літературного марафону «Відсіч» та вибрати для себе свою подію. Адже ми знаємо, що там ще буде безліч просвітницьких подій, наприклад: панельні дискусії «Читання на часі» або «Як розвивати культуру читання в місті?» також різноманітні лекції, ворк-шопи, квести, вікторини. А для дітей окрему програму готують міські публічні бібліотеки, літературні музеї та Молодіжний центр «Kreativ space».

Родзинкою стане «Гастрофест Житомирщини» за участі територіальних громад Андрушівки та Баранівки, які пригощатимуть смаколиками, що полюбляли в свій час українські літератори. Борщем з карасями як любив Тарас Шевченко або ситними галушками про, які так багато писав Котляревський.

Організатори форуму Громадська організація «Головна сцена» та Житомирський книжковий форум «ДієСлово».

Проєкт буде втілено за підтримки Українського інституту книги за кошти державного бюджету України в рамках мистецького конкурсу культурно-мистецьких проєктів на організацію і проведення заходів з промоції читання.

Трішки більше про ідею створення форум. Він виник на основі літературного марафону “Відсіч”. Що таке Літературний марафон «Відсіч»?

Літературний марафон України/Житомирщини «Війна Росії проти України. «Відсіч» з визначення кращих літературно-художніх творів, у яких утверджуються ідеали гуманізму, патріотизму та національно-культурного відродження України, зображується боротьба українського народу за незалежність з російським агресором. Марафон було засновано у вересні 2022 року (автор ідеї та керівник проєкту Ніна Рябенко, голова ГО «Головна сцена»). Проведено уже 3 етапи Марафону: літературний конкурс серед письменників віком від 18 років «Відсіч. Завантаження», літературний конкурс серед дітей та підлітків «Відсіч. Діти», конкурс сучасного мистецтва «Відсіч. Арт. Весна» та поставлено у 8 громадах Житомирщини перформативну виставу із творчою молоддю громад «Відсіч. Діти» за творами переможців літературного конкурсу «Відсіч. Діти».

У цьому році автори подають свої твори до 21 вересня за 3 номінаціями: проза, поезія, драматургія. Їх оцінюватиме експертне журі і уже 01 жовтня в Житомирській обласній філармонії ім. С.Ріхтера відбудеться церемонія нагородження переможців Марафону і презентуватимуть нову прем’єру перформативної вистави із творів переможців та учасників Марафону (головний режисер вистави Заслужений артист України Петро Авраменко, асистент режисера Заслужена артиска України Олена Заведія).

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: книжковий форум 
Матеріали по темі