Суспільство

В громаді біля Житомира хочуть закрити три гімназії, які мають наповненість менш ніж 50%

22 September 2023, 10:15

В Новогуйвинській громаді Житомирського району хочуть ліквідувати три гімназії й планують провести громадські обговорення щодо цього.

Чергова сесія Новогуйвинської селищної ради запланована на 26 вересня 2023 року, у порядку денному, зокрема, є питання про організацію та проведення громадського обговорення щодо ліквідації Руднє-Городищенської гімназії, Пряжівської гімназії та Озерянківської гімназії.

На сайті селищної ради оприлюднені проєкти рішень про громадські обговорення щодо цих трьох навчальних закладів та проєкти рішень про їх ліквідацію.

«На сесії будуть голосувати лише за рішення про громадські обговорення, а проєкти рішень про ліквідацію – це додатки до них», - пояснили Житомир.info в оргвідділі селищної ради.

Селищна рада також оприлюднила обґрунтування до оптимізації мережі закладів освіти, де зазначено, що Озерянківська гімназія розрахована на 320 учнів, а навчається там 52 (16% наповненості), Руднє-Городищенська розрахована на 135, навчається зараз 53 (39%), Пряжівська розрахована на 160 учнів, навчається 67 (43%).

«Заклади без громадських обговорень ніхто не закриє, проти волі людей ми не підемо. У нас є звернення від людей, ми з ними будемо на вихідних зустрічатися. В нас є рік для того, щоб ухвалити рішення», - пояснила в коментарі Житомир.info заступниця Новогуйвинського селищного голови Тетяна Парфентієва.

Зауважимо, що на 23 вересня запланований схід села Пряжів, де будуть обговорювати закриття місцевої гімназії.

Нижче – скриншоти з обґрунтування до закриття гімназій:



«Утримання неоптимальної мережі закладів загальної середньої освіти з малою наповнюваністю зумовлюють зниження якості освіти та зростання видатків на одного учня, що є економічно невигідним, створює надмірне фінансове навантаження на громаду і суттєво обмежує видатки на її розвиток. Видатки на одного учня по Україні становлять 24 700,00 грн/рік. Утримання одного учня в Озерянківській гімназії більше у 3,2 рази, Пряжівської – у 2,1 рази, Руднє-Городищенської – у 2,8 рази. Крім того, видатки на утримання одного учня будуть зростати з кожним наступним роком у Озерянківській та Руднє-Городищенській гімназіях, оскільки кількість учнів набуває тенденції до зменшення», - йдеться в обґрунтуванні.

В селищній раді наголошують, що оптимізація в 2024 році мережі закладів загальної середньої освіти шляхом ліквідації Озерянківської, Пряжівської та Руднє-Городищенської гімназій допоможе перерозподілити 7,5 млн грн державної субвенції на інші заклади загальної середньої освіти, а економія для місцевого бюджету становитиме майже 4 млн грн.

Йдеться в обґрунтуванні й про підвезення учнів до інших закладів: Руднє-Городищенської гімназії – до Троянівського ліцею (15-16 км, підвіз коштуватиме 180 тис. грн на рік), Озерянківської гімназії – до Сінгурівського ліцею (12 км, підвіз коштуватиме 63 тис. грн), Пряжівської гімназії – до Новогуйвинського ліцею (до 5 км, підвіз рейсовим автобусом коштуватиме 281 тис. 400 грн).

Нагадаємо, в травні цього року Бердичівська міська рада оприлюднила проєкт рішення про ліквідацію ліцею №3, який виконував функції вечірньої школи.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області в 2020 році ліквідували п’ять шкіл: одну – в Коростишеві, три – у Ємільчинському районі, одну – у Любарському

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гімназія ліцей учень Новогуйвинське Парфентієва навчання оптимізація селищна рада 
Матеріали по темі