Влада

Житомирського ФОПа та його фірму оштрафували за змову на торгах, які проводив Поліський природний заповідник

22 September 2023, 13:50

Адміністративна колегія Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 20 вересня 2023 року встановила наявність змови між ПП «Корпорація Радіан» та ФОП Олексюк А.Р. під час їхньої участі у двох процедурах закупівель сонячної енергії та комплектів обладнання для її генерації, що оголошувалися Поліським природним заповідником. Загальна очікувана вартість закупівель складала 350 тис. грн.

Про це повідомляє пресслужба АМКУ.

«У процесі розгляду справи Відділення зібрало низку доказів, що свідчать про наявність узгодженої поведінки між відповідачами під час підготовки та участі у торгах: використання відповідачами спільної ІР-адреси та номера телефону, наявність господарських відносин між ними, та участь власника ФОП у керівництві компанією-«конкурентом». Рішенням адміністративної колегії Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України ці дії зазначених суб’єктів визнано порушенням Закону України «Про захист економічної конкуренції» - вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів. На відповідачів накладено штрафи на загальну суму 136 000 грн», - йдеться у повідомленні.

Згідно з Законом України «Про публічні закупівлі» підставою для відмови в участі у процедурі закупівлі є той факт, що суб’єкт господарювання (учасник) протягом останніх трьох років притягувався до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів тендерів.

Зауважимо, що закупівлі, під час яких викрито змову, проводилися минулого року.

14 липня 2022 року Поліський природний заповідник, який знаходиться в селі Селезівка Словечанської громади Коростенського району, оголосив тендер на закупівлю сонячної енергії з початковою вартістю 175 тис. грн. На торги подали заявки чотири учасники, в тому числі – ПП «Корпорація Радіан» та ФОП Олексюк Андрій Русланович. Найдешевша пропозиція була у ТОВ «Енергосейв Сістемс» - 138,5 тис. грн, але протоколом від 27 липня торги скасували через «неможливість усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства з питань публічних закупівель, зокрема, в частині порушення зазначення інформації щодо назви предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником та очікуваної вартості предмета закупівлі».

Приватне підприємство «Корпорація Радіан» зареєстроване в Житомирі в 2017 році, статутний капітал – 20 млн грн, основний вид діяльності – неспеціалізована оптова торгівля. Директором та власником 50% фірми є Олексюк Андрій Русланович.

28 липня 2022 року Поліський природний заповідник оголосив тендер на закупівлю комплекту обладнання для генерації сонячної енергії з очікуваною вартістю 175 тис. грн. Заявки на торги подали ті ж самі чотири учасники, але цього разу найдешевша пропозиція була у ФОП Олексюк Андрій Русланович – 155 тис. грн. 17 серпня з підприємцем підписали договір і до кінця 2022 року повністю розрахувалися.

Зауважимо, що 16 серпня один з учасників тендеру ФОП Герасін Віталій Вікторович подав скаргу на антиконкурентні дії учасників, вказавши що ФОП Олексюк Андрій Русланович має такі самі дані, в тому числі ІПН, як і уповноважена особа ПП «Корпорація Радіан» Олексюк Андрій Русланович.

«Стосовно Вашого звернення, повідомляємо наступне, строки на його розгляд не визначені Законом, крім того, звертаємо Вашу увагу, що дана вимога не стосується додаткової аргументації відхилення Вашої пропозиції, оскільки, Ваша пропозиція навіть не розглядалась, а так само не стосується інформації щодо зазначення переваг пропозиції учасника, якого визнано переможцем торгів», - йдеться у відповіді замовника закупівлі.

Скриншот з «Прозорро»

Як повідомляв Житомир.info, 27 липня 2023 року Антимонопольний комітет оштрафували на 136 тис.грн за змову на торгах учасників новорічної закупівлі, яку в 2019 році проводило управління культури Житомирської міської ради.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: АМКУ торги змова заповідник сонячна енергія Поліьский природний заповідник тендер закупівля 
Матеріали по темі