Влада

Жителям Житомирської області погодили виплату компенсацій за 294 пошкоджені оселі, але були і фейкові заяви

24 September 2023, 14:56

У Житомирській області відновлено 2600 об’єктів, пошкоджених внаслідок російського вторгнення.

Як повідомила 24 вересня пресслужба обласної військової адміністрації, про хід відновлення пошкоджених об’єктів на брифінгу розповіла перша заступниця начальника ОВА Наталія Остапченко.

«Вже відновлено 2600 об’єктів, а це 54% від загальної кількості. Відновлення цих об’єктів відбувалося за кошти державного та обласного бюджетів шляхом придбання будівельних матеріалів, а також за рахунок власних коштів громадян, балансоутримувачів та благодійних організацій», – доповіла Остапченко.

Вона також нагадала про своєчасне подання заявок громадянами за допомогою електронної публічної послуги «єВідновлення».

«Вже на сьогодні за допомогою електронної публічної послуги «єВідновлення» в області подано 476 заяв на компенсацію на відновлення житла, яке має незначні пошкодження. Комісіями, які створено у територіальних громадах для розгляду заяв, погоджено виплати на відновлення 294 будинків та квартир на суму майже 27 млн грн», – розповіла перша заступниця начальника ОВА.

З її слів, іноді громадянам відмовляють у наданні компенсації. Одна з причин – фейкові заяви.

«Разом з тим, мають місце випадки, коли комісії відмовляють у виплаті компенсацій. Це передусім так звані фейкові заяви – коли житло не пошкоджене або пошкоджене з причин, не пов’язаних з російською збройною агресією. Або ж якщо власники на момент обстеження відновили житло власними силами. Наразі прийняте рішення про відмову у виплаті по 63 заявах», – каже Наталія Остапченко.

Перша заступниця начальника ОВА вкотре наголосила на дотриманні головами громад Житомирщини терміну розгляду поданих заяв.

«Незадовільною лишається робота комісій у ряді громад. Найбільше нерозглянутих заяв у Малинській громаді: із 90 заяв, які надійшли до комісії, зупинено розгляд 30-ти. Причина цьому – суми виплат за чек-листами перевищують 200 тис. грн», – повідала Наталія Остапченко.

Вона звернула увагу, що з 15 вересня цього року набули чинності зміни до постанови Кабінету міністрів України № 381 в частині надання компенсації на проведення робіт у межах капітального ремонту і відповідно збільшено суму виплат до 350 тис. грн за квартиру, в разі, якщо не пошкоджено місця загального користування у багатоквартирному будинку, та до 500 тис. грн – на капітальний ремонт будинку.


Далі Наталія Остапченко продовжила називати громади, де комісії не встигають з розглядом заяв, але й назвала ті, що працюють оперативно.

«Незадовільною лишається робота комісії у Новогуйвинській громаді, де закінчився 30-денний термін розгляду в 4-х заяв. Чуднівська та Вільшанська громади також працюють з уповільненими темпами. Їх території внаслідок влучання безпілотника російської федерації у липні зазнали значних руйнувань: пошкоджено майже 800 об’єктів, більшість з яких – це об’єкти житлового фонду. Власники пошкодженого житла подали 49 заяв на компенсацію, однак не всі вони опрацьовані відповідними комісіями, а людям не виплачені гарантовані державою кошти на відновлення їх осель. Наразі прийнято тільки 30 позитивних рішень на 1,2 млн грн. Оперативно опрацьовують заяви комісії в Житомирській, Народицькій, Гладковецькій, Овруцькій громадах області», – поінформувала Наталія Остапченко.

Як повідомляв Житомир.info, відповідно до інформації ОВА від 2 вересня 2023 року, в Житомирській області було відновлено 2529 об’єктів, пошкоджених внаслідок російського вторгнення. Станом на вказану дату власники 227 пошкоджених осель отримали 21 мільйон гривень компенсації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: компенсація єВідновлення житло руйнація руйнування відбудова відновлення Остапченко комісія брифінг  
Матеріали по темі