Події

Поліція викрила шахраїв, які обіцяли роботу в Європі: в Житомирі провели більше десяти обшуків

25 September 2023, 18:06

Поліцейські викрили шахрайську схему з фіктивного працевлаштування за кордон.

Про це 25 вересня повідомляє пресслужба поліції Житомирської області.

«До протиправної діяльності спільники залучили рекрутерів для спілкування з потенційними клієнтами в спеціально облаштованих офісах. Днями слідчі слідчого управління ГУ Національної поліції Житомирщини спільно з оперативниками регіонального відділу протидії кіберзлочинам Нацполіції припинили незаконну діяльність шахраїв. Поліцейські встановили, що учасники схеми обіцяли в месенджері Telegram знайти офіційну роботу українцям у Європі. На такі оголошення натрапляли потенційні заробітчани. Вони сплачували вартість послуги, однак очікуваної поїздки так і не відбулося. А збагнувши, що їх ошукали, зверталися до поліції. Днями в кількох офісних приміщеннях, за місцями проживання фігурантів та в їх транспортних засобах у м. Бердичеві, Довбиській та Курненській громадах, а також у м. Житомирі поліцейські провели понад десяток санкціонованих обшуків. До проведення процесуальних дій були залучені силовики роти поліції особливого призначення», - йдеться у повідомленні.

У результаті слідчі вилучили 30 комп’ютерних системних блоків, 12 ноутбуків, близько 50 мобільних телефонів, кілька десятків упаковок від сім-карт мобільних операторів звʼязку та скетч-карти, документацію та чорнові записи, банківські картки та понад 500 тисяч гривень готівки.

«Як з’ясували правоохоронці, для реалізації шахрайської схеми учасники орендували офісні приміщення та розміщували оголошення про працевлаштування у месенджері. Заробітчанам швидко знаходили «роботу» та повідомляли про запланований виїзд, відтак незаконно отримували від них оплату за надані послуги. Надалі дату виїзду за кордон переносили, а пізніше й взагалі обривали зв’язок з клієнтами. Отримані кошти спільники привласнювали через рахунки фіктивних приватних підприємців», - інформує поліція.

Нині триває досудове розслідування за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) КК України. Поліцейські встановлюють інших потерпілих від протиправних дій фігурантів.

Процесуальне керівництво здійснює Житомирська обласна прокуратура.

Як повідомляв Житомир.info, Верховна рада 20 березня 2023 року прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав трудових мігрантів та боротьби з шахрайством у працевлаштуванні за кордоном»

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрай працевлаштування поліція шахрайство обшук заробітчани робота 
Матеріали по темі