Місто

Засновник «Духовної освіти» за 50 млн грн виграв аукціон з продажу будівель з гаражами біля собору в Житомирі

27 September 2023, 14:59

Управління майном Житомирської обласної ради провело аукціон з продажу комплексу будівель загальною площею 1511,9 кв.м, які знаходяться у Житомирі на вулиці Київській, 12, поряд зі Свято-Михайлівським кафедральним собором.

На торги, які проходили 27 вересня, заявки подали дев’ять учасників.

«Комплекс будівель загальною площею 1511,9 кв.м (Адмінбудинок А площа – 962,9 кв.м, Будівля збірного пункту Б площа – 442,0 кв.м, Будівля гаражів В площа – 107,0 кв.м. За адресою: Житомирська область, м. Житомир, вулиця Київська, будинок, 12)», - йдеться в описі лота.

Початкова ціна об’єкта була 2 млн 424 тис. 512 грн.

Найвища стартова заявка (8,2 млн грн) була у ТОВ «ДК Трейд груп» (зареєстроване в Житомирі у 2021 році, основний вид діяльності – оптова торгівля кавою, чаєм, какао та прянощами). Під час трьох раундів аукціону всі учасники підвищували ставки і в результаті переможцем став Бірюченко Юрій Олександрович з пропозицією 50 млн 1 тис. грн, що в 20 разів більше початкової ціни. Друге місце з пропозицією 40 млн грн у Мельника Олександра Івановича.

Зазначимо, що учасником аукціону була є релігійна громада Свято-Михайлівського кафедрального собору Житомирсько-Овруцької єпархії Української православної церкви (Православної церкви України): їхня стартова пропозиція дорівнювала початковій ціні об’єкта і впродовж аукціону збільшилася до 27 млн грн.

Саме після отримання листа релігійної громади Свято-Михайлівського кафедрального собору ПЦУ комплекс будівель на Київській виставили на аукціон: 15 серпня оприлюднили проєкт рішення сесії, 17 серпня 2023 року ухвалили рішення.

Щодо переможця аукціону, то Юрій Бірюченко є власником та засновником зареєстрованого в 2010 році у Житомирі по вул.Київська, 16-а благодійного фонду «Духовна освіта», яким до 2017 року керував Богдан Бойко – настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору. Також Бірюченко є співзасновником та керівником ГО «Спортивний клуб „Сокіл-Житомир“».

В матеріалах на сайті Свято-Михайлівського собору часто згадується меценат Юрій Бірюченко:

Нагадаємо, 2 жовтня 2020 року співробітники управління СБУ разом зі слідчими ГУНП проводили «певні процесуальні дії» в приміщеннях, які знаходяться поруч з недільною школою по вул.Київська, 16: в будівлі, яка не належить собору, є квартири приватних осіб. 27 січня 2021 року Корольовський районний суд м.Житомира розглядав скаргу адвоката одного з підозрюваних на бездіяльність слідчого СУ Головного управління Національної поліції в Житомирській області щодо неповернення тимчасово вилученого майна під час обшуків 02.10.2020 року у приміщенні за адресою: м. Житомир, вул. Київська, 16. В судових матеріалах зазначалося, що слідчі головного управління Нацполіції в Житомирській області з вересня 2020 року розслідують справу за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.263 КК України (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), одним з фігурантів справи був Юрій Бірюченко, який на той час мав потрійне громадянством – Російської Федерації, України та Республіка Молдова – і з 2019 року переховувався в Україні від органів досудового розслідування РФ за підозрою у вбивстві. Детальніше читайте тут. З серпня 2021 року Юрій Бірюченко судився з Державної казначейської служби України та головним управлінням Національної поліції в Житомирській області щодо відшкодування моральної шкоди, завданої незаконними діями працівників органу досудового розслідування.

Як повідомляв Житомир.info, в травні 2014 року патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет приїхав у Житомирі освятити новозбудовану недільну школу Свято-Михайлівського кафедрального собору УПЦ КП, тоді Юрій Бірюченко отримав з рук Патріарха «Орден Св.Юрія Переможця». В лютому 2019 року на брифінгу Бірюченко розповідав, що його фонд «Духовна освіта» виділяє 150 тис. доларів на відновлення настінних розписів Свято-Михайлівського собору.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада приватизація вул.Київська собор аукціон Бірюченко  
Матеріали по темі